Нено Димов обеща писти и лифтове, но без хотели в Банско

Министърът на околната среда и водите отказа да коментира задълбочено концесията, тъй като тя е от преди 16 години

Нено Димов обеща писти и лифтове, но без хотели в Банско
876 ~ 2 мин. четене

Промените в устройствения  план на Национален парк „Пирин” позволят изграждане единствено на нови спортни съоръжения – лифтове и писти. Всеки проект ще преминаване през необходимите екологични оценки. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на брифинг, на който отговаряше на въпроси от граждани.

"Каквото и да е строителство извън спортните съоръжения, от сорта на хотели и други сгради, е забранено и няма никакви вратички за евентуалните инвеститори в това отношение", каза екоминистърът. „Ски зоната е два процента от територията на целия парк „Пирин”, подчерта Димов и добави, че кметът и част от общинските съветници в Банско, с които се е срещал, са много доволни от възможността курортът да продължи да се развива.

По отношение на концесията на ски зоната министърът коментира, че прокуратурата и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са провели редица проверки и не са открили нарушения. Единствено Министерството на околната среда и водите (МОСВ) води дело срещу концесионера заради неплатена такса.

На въпрос от гражданин защо договорът на концесионера не е бил прекратен през 2011 г., когато е установено, че той неправомерно е разширил територията, на която работи, с 65%, Димов отговори, че такова нарушение не е установявано. Той допълни, че дадена концесия си има определен срок и той се определя отчасти въз основа на инвестиционните намерения на концесионера. Той направи този коментар след въпрос защо сред приетите промени в плана за управление на Национален парк „Пирин” не е бил избран нов концесионер.

Министърът също така обясни, че планът за управление единствено чертае какво е допустимо и какво не при изграждането на дадени спортни съоръжения, а конкретиката зависи от устройствения план, който се изготвя от съответната община.

Димов заяви, че засега няма инвестиционно предложение за втори лифт в „Пирин”.

Подкрепи Economic.bg