7 неща, които може да не знаете за Ryanair

Цялата флотилия на авиокомпанията от над 400 самолета се състои от един и същ модел

7 неща, които може да не знаете за Ryanair

Снимка: Ryanair

20003 ~ 3 мин. четене
Ryanair е най-голямата авиокомпания в Европа за 2016 г. и съвсем малко не й достигна за да задържи лидерството през 2017 г. по най-много превозени пътници - заради недостиг на пилоти в края на годината компанията отмени стотици полети.

Ето 7 любопитни факта за нискотарифния превозвач, които може и да не знаете, представени от британския "Телеграф":

1. Всичките й самолети са еднакви

Цялата флотилия на авиокомпанията от над 400 самолета се състои от един и същ модел - Boeing 737. Превозвачът има повече от 100 машини от по-новата версия на 737 - 737MAX, поръчани вече, и планира да разшири своя флот до 585 самолета до 2024 г.

2. Не винаги авиокомпанията е била нискотарифна

Ryanair започва да оперира като Danren Enterprises през 1984 г., като изпълнява само маршрута Уотърфорд до Лондон-Гетуик, преди да бъде преименуван на Ryanair на ирландския бизнесмен и съосновател Тони Райън. През 1986 г. е добавен втори маршрут - между Дъблин и Лутън.

На този етап превозвачът е като всеки друг, опитвайки се да угоди на своите клиенти с превъзходни услуги, но през 1987 г. е нает Майкъл О'Лиъри.

След посещение на бюджетната компания Southwest Airlines в САЩ, О`Лиъри е убедена, че най-добрият начин да направи превозвачът печеливш е да предложи на пътниците услуга на ниски цени.

До 1995 г. Ryanair превозва 2,25 млн. пасажери.

3. Италия е най-големият й пазарОбединеното кралство, изненадващо, не е най-големият пазар на Ryanair (той е  номер 2). Лидер не е нито Ирландия (номер 5), нито Испания (номер 3). Италия всъщност е номер 1 от 2014 г. насам, когато изпреварва Испания и Великобритания. Тези три страни са много по-напред от Германия (четвърта), Полша (шеста) и Гърция (10-та).

Ако искате да летите с Ryanair в Италия, има многобройни възможности, от популярните Милано и Неапол до по-малко известните Алгеро и Пескара.

4. Напуснала е 19 летища за последните 10 години

Въпреки огромния ръст на въздушните превози в последните години и въвеждането на повече от 200 дестинации, Ryanair се е отказала от полети до някои летища. Във Великобритания сред тях са Инвърнес, Донкастър, Блекпул. Сред тези от други държави са Гьотеборг, Малмьо, Марибор и Тулон.

Римини в Италия също е сред спрените полети, но тази година полетите до там ще бъдат възстановени.

5. Тя е петата най-голяма авиокомпания в света

Според данните на авиационната асоциация Iata, Ryanair е превозила 112 милиона пътници през 2016 г., като преди нея са само China Southern, Delta, American и Southwest.

6. Компанията никога не е имала самолетен инцидент

За 33 години превозвачът няма сериозна катастрофа. През 2008 г. се случва сериозен инцидент, когато самолет е бил принуден да извърши аварийно кацане в Рим след няколко удари на птиците до носа, крилата и двигателите. Смята се, че самолетът е ударил около 90 птици. При кацането лявото колело се чупи и самолетът се удря в пистата. Машината е така увредена, че не може да се поправи, двама души от екипажа и осем пътници са били отведени в болница с леки наранявания.

7. Самолет на Ryanair излита на всеки 45 секундиВ обикновен ден флотилията на авиокомпанията изминава около 382 605 километра (237 739 мили), в 33 държави с 350 самолета, по данни на авиокомпанията. Проучване на Телеграф Травел миналата година установи, че самолет на Ryanair прелита 46 полета на седмица, до 19 дестинации, като изминава 28 326 мили.
Подкрепи Economic.bg