Нидерландия въвежда „двойно тестване“ за влизащите в страната

Властите обсъждат налагането и на задължителна карантина, както и регистрация на пристигащите пътници

Нидерландия въвежда „двойно тестване“ за влизащите в страната

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Във връзка с бързото разпространение на COVID-19 и неговите мутации Нидерландия въвежда нови по-строги мерки. Те включват „двойно тестване“ на пристигащите в страната с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които и България. Това информираха от Министерството на външните работи у нас и посочиха, че мярката влиза в сила от 00:01 ч на 23 януари 2021 г.

От тогава пристигащите в страната ще трябва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия. Остава в сила изискването за предоставяне от всички пътници на негативен резултат от PCR тест, който да бъде направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт. Ограничителната мярка не важи за пристигане в страната с автомобил, както и за гражданите на възраст под 13 г., посочват от министерството.

Изискванията за бързия антигенен тест са следните:

·        Документът за негативния резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език;

·        Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест);

·        Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2;

·        Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта;

·        Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия;

·        Следва да бъдат видими логото, печата и детайлите на лекаря или медицинския институт, направил теста.

Новата мярка за „двойно тестване“ не е в сила за пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт, от безопасни по отношение разпространението на COVID-19 зони. Списъкът им може да бъде намерен ТУК.

Също така от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се спира изпълнението на граждански полети до Нидерландия от: Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Великобритания. Забранява се също акостирането на фериботи от Великобритания на нидерландски пристанища.

От министерството посочват, че пътуващите с цел бизнес, студентите, висококвалифицираните мигранти, професионалистите от културния и творческия сектор, както и хората в партньорски лични отношения от разстояние, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, няма вече да бъдат изключени от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.

Освен новите правила за пътуване страната въвежда и вътрешни правила, които засягат домашните посещения. Те се ограничават, като вместо допустимите досега двама души, гражданите ще може да посрещат веднъж на ден най-много един посетител на възраст над 13 г.

Нидерландските власти обсъждат още и въвеждане на задължителна карантина, както и  регистриране на пристигащите пътници и на контактните лица.

Коментари: 0