БХРА иска от държавата 100% компенсация за служителите си

Асоциацията иска да знае и кой от кабинета ще носи отговорност, ако има закъснение в изплащането на помощите

БХРА иска от държавата 100% компенсация за служителите си

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заяви, че е нужна спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министри, на която да бъде обсъдено бъдещето на сектора. От асоциацията са категорични, че до момента „се съобразяваме с всички необходими мерки за запазване живота и здравето на хората, но останахме без отговори на много важни въпроси, които касаят бъдещето ни“.

Според тях, ако заведенията останат затворени и молбите им за отваряне не бъдат чути, то правителството трябва да компенсира в по-голяма степен както бизнеса, така и служителите.

„Обезщетенията са изключително важни, но още по-важно е те да се получават навреме, тъй като бизнесът и персоналът разчитат на тях за своето оцеляване. Искаме яснота кой персонално от кабинета носи отговорност при закъснения в изплащането на компенсациите“, се казва в съобщението от асоциацията. В него се посочва още, че властта дели туристическия сектор, като диктува различни условия за работа и това създава напрежение помежду им.

„Предвид продължаващата ситуация настояваме компенсациите за персонала да бъдат увеличени от първи февруари на 100% от възнаграждението, на което са се осигурявали и на 30% от оборота на бизнеса. Тази помощ трябва да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е“, е позицията на БАХР. В момента компенсациите са 75%, като увеличението им дойде на 1 януари.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заяви, че ще очаква срещата да бъде свикана най-късно до 26 януари.

Междувременно днес заведенията обявиха, че отварят въпреки забраната и излизат на протест

Коментари: 0