Нинова започва подписка сред българите за спиране на сделката за ЧЕЗ

Според БСП, отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на България и персонално на Борисов

Нинова започва подписка сред българите за спиране на сделката за ЧЕЗ

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че започва подписка сред българите за спиране на сделката с ЧЕЗ. Това стана ясно след срещата на Нинова с чешкия посланик Душан Щраух.

„Ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български граждани - клиенти на ЧЕЗ, които смятаме, че могат да бъдат по делото трета заинтересована страна и да внесем колективен иск за спиране на сделката”, поясни тя. Идеята е обсъдена с „авторитетни” юристи по европейско право и по търговско право в България и те ще решат как да се процедира.

Според нея, институциите в България са „проспали” сделката и не може да очакваме нищо от тях. „КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ, а КЕВР вече е с позиция, че законът не позволявал това. „Какво да очакваме от тези институции, които на всичкото отгоре са проспали сделката”.

Лидерът на опозицията смята, че оттук-нататък има два варианта - ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи, а вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. „И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставени в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик. Това е абсурдно”, добавя Нинова.  

„Връчих на чешкия посланик позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Тя е от 2004 г. и не е променяна. Ние искаме българската държава да има контрол в този сектор” - заяви Корнелия Нинова.

От опозицията са питали посланика дали е спазено чешкото законодателство при продажбата на компанията, какви гаранции са дадени, от кои банки и офшорни компании са се ангажирали със сделката и изпълнила ли е ЧЕЗ задължението си по договор - да предупреди предварително писмено българското правителство, преди да пристъпи към продажбата. Посланикът е поел ангажимент да предаде писмото пред чешкото правителство.

Според БСП, отговорността за случилото се не е на правителството на Чехия, а на България и персонално на Бойко Борисов. „През последните дни се оплетоха в лъжи. Вчера премиерът ни беше изобличен и от чешкия министър – председател. Това е абсолютно непростимо за европейска държава”.

По думите ѝ, чешката страна е разобличила и друга информация, че Българската банка за развитие (ББР) няма отношение към сделката. „Щом държавната банка има, значи и държавата, и правителството на Борисов има”, категорична е Нинова. Според нея премиерът действа панически в две посоки, за да се спаси. „Първо, традиционно хвърля вината на друг и каза, че някакви "гадове" искат да го свалят от власт. Кого наричате "гадове", г-н Борисов? Защото през 2013 г. ви свали от власт българският народ с протести. И онези момчета, дето се самозапалиха като факли и изгоряха, и те ли са "гадове"?”, попита Нинова и допълни, че най-малкото, което може да направи Борисов, е да се извини на българския народ.

„Разбираме, че енергийната и националната ни сигурност, както и животът на българите са поставени на колене пред Гинка от Пазарджик. Самият Борисов се докарал до там- да се моли на Гинка от Пазарджик. Мисля, че в по-унизително положение не сме били никога”, каза лидерът на БСП.

Коментари: 0