Nintendo започва да прави игри за смартфони

Японската компания стъпва на глобалния пазар на смарт устройства

Nintendo започва да прави игри за смартфони
Автор: Илия Лазаров

Японската компанията Nintendo планира да навлезе в бизнеса с игри за смартфони, включвайки най-популярните си персонажи, предаде Wall Street journal.

Исторически погледнато, Nintendo строго пази интелектуалната си собственост. Нейните персонажи – Mario, Bowser, Zelda и Link, Samus, и др. – са едни от най-разпознаваемите и емблематични фигури в света на игрите.

Инициативите на компанията в областта на преносимите игрови конзоли в миналото бяха ограничени до популярната им линия Game Boy, а по-късно и Nintendo DS и 3DS. Но с инвазията на смартфоните, потребителите все повече използват телефоните си за игри, вместо да си купуват допълнително устройство.

Анонсираната инициатива на компанията показва точно това: тя ще си партнира с друга японска компания – DeNA , специализирана в производството намобилни игри. Очаква се Mario, най-разпознаваемият персонаж и неформален талисман на Nintendo, също да участва в инициативата.

„Сътрудничеството предвижда разширяване бизнеса на Nintendo и стъпването й на глобалния пазар на смарт устройства“, гласи изявлението на компанията. Игрите ще бъдат със собствени оригинални заглавия, създадени специално за смартфоните, различни от вече съществуващите, предназначени за други хардуерни платформи на Nintendo.

Компаниите също така залагат взаимните инвестиции. Всяка от тях ще похарчи 22 млрд. йени ($182 млн.), за да инвестира и придобие дял в другата. DeNA ще притежава 1,24% от Nintendo, докато Nintendo, като по-голямата компания, ще притежава 10% от DeNA. 

Коментари: 0