НОИ отхвърли проектобюджета за обществено осигуряване

Против се обяви дори Министерство на финансите

НОИ отхвърли проектобюджета за обществено осигуряване
116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Прокетобюджетът за обществено осигуряване за следващата година бе отхвърлен от Надзорният съвет на Националния осигурителен институт. Против се обявиха представителите на работодателите и синдикатите, както и такива на Министерството на финансите.

Само трима представители на държавата в надзора одобриха предложението. Сред тях е и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. 

Калфин също е на мнение, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат възможност да излязат в пенсия ако желаят, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец. 

Според калфин това, че Надзорният съвет отхвърли проекта на бюджета на общественото осигуряване, не означава, че спира обсъждането му в Тристранния съвет. В понеделник се очаква на извънредно заседание правителството да приеме предложения бюджет на държавата и този на общественото осигуряване, както и този на Здравната каса. 
Подкрепи Economic.bg