Норвежкият Telenor може да получи глоба от $106 млн.

Телекомуникационният гигант е злоупотребил с господстващо положение на пазара

Норвежкият Telenor може да получи глоба от $106 млн.
3698 ~ 1 мин. четене

Норвежката телекомуникационна компания Telenor рискува да бъде глобена с 100 млн. долара заради злоупотреба с господстващо положение на пазара, предупреди Антимонополната служба в страната, пише The Local.

Дружеството Telenor, което е 54% собственост на норвежката държава, е обвинено за възпрепятстване на влизането на трета конкурентна мобилна мрежа в страната между 2010 и 2014 г. "Нарушенията в Закона за защита на конкуренцията за злоупотреба с господстващо положение са много сериозни, а глобата е от 906 милиона крони (€100 млн., $106 млн.)" каза генералният директор на органа по конкуренция Ларс Шоргард.

Норвегия е една от малкото европейски страни, в които има само два телекомуникационни оператора - Telenor и шведската Telia. Навлизането на трета мрежа в страната е от решаващо значение за увеличаване на конкуренцията и гарантира доброто предлагане на (мобилни) услуги на възможно най-ниска цена.

Network Norway и Tele2 са искали да създадат трета мрежа в страната, но е било необходимо да се използва мрежата на Telenor по време на внедряването. Telenor е обвинен за това, че е предложил твърде скъп достъп до мрежата си като по този начин уврежда рентабилността и намалява шансовете за привличане на клиенти от новия конкурент на пазара.

Телекомуникационния гигант Telenor има време до 1 март 2017 г. да регистрира възражения по обвинението. 

Подкрепи Economic.bg