Нов опит за външния дълг в Народното събрание

След едноседмично отлагане, депутатите ще решат дали да ратифицират ключовия договор за управление на емисиите на международните пазара до края на 2017 г.

Нов опит за външния дълг в Народното събрание
256 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Ратифицирането на договора за дилърство и агентство по емитирането на български външен дълг до края на 2017 г. отново влиза в пленарна зала. Макар и през изминалата седмица ГЕРБ и представители на правителството да проведоха усилена кампания и диалог със социалните партньори, АБВ и Патриотичния фронт, ситуацията преди гласуването остава все още неясна.

От БСП и Атака се обявиха категорично против още при внасянето на проекта за разглеждане в парламентарните комисии и днес ще организират, независимо едни от други, прояви пред парламента против поемането на нов външен дълг в размер на 8 млрд. евро през следващите 3 години. Трети протест под надслов „Нов дълг. Не!“, организиран в социалната мрежа фейсбук, ще се проведе от 10 ч. в градинката до Народното събрание. От ДПС обявиха вчера, че също няма да подкрепят ратификацията.

ГЕРБ и Реформаторският блок остават единствените две политически сили, които предварително и категорично са заявили подкрепата си. В началото на днешното заседание трябва да бъдат прекратени правомощията като народен представител на ген. Стоян Тонев, което оставя формациите с общо 106 гласа.

Вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви за договора, но от АБВ в началото бяха сред най-ожесточените критици на предложението. С наближаването на заседанието, обаче, депутатите от партията на президента Първанов смекчиха позицията си и е възможно да гласуват „за“ текстовете при определени ангажименти от правителството. Подобна е и ситуацията при Патриотичния фронт, където може да се очаква разнопосочен вот на народните му представители. Български демократичен център пък често е непредвидим и нехомогенен в гласуванията си.

След отлагането през изминалата седмица, премиерът Бойко Борисов намекна, че ако договорът не бъде гласуван, то държавата може да спре да изплаща задълженията си, а друго правителство да търси начин за финансиране. Все пак през последните дни финансовият министър Владислав Горанов и Менда Стоянова изразиха оптимизъм, че ратификацията ще получи необходимата подкрепа.

Припомняме, че кабинетът предлага за одобрение от парламента договор за дилърство със Societe General, HSBC, Unicredit и Citigroup, договор за агентство със Citigroup, както и акт за поемане на задължение. От финансовото министерство уточняват, че това не е договор за вземане на дълг и размерът на емисиите ще се определя със Закона за държавния бюджет за всяка отделна година. За 2015 г. са гласувани малко над 8 млрд. лв. дълг. Правителството планира със излизането на външните пазари да рефинансира близо 10 млрд. лв. съществуващи задължения, както и планиран бюджетен дефицит от 6,5 млрд. лв. за трите години.


Подкрепи Economic.bg