Нов рекорд - бутилка уиски продадена за $1.5 млн.

То е направено през 1926 година

Нов рекорд - бутилка уиски продадена за $1.5 млн.

Нов рекорд - най-скъпата бутилка уиски в света беше продадена за £1,2 милиона (1,53 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Лондон. 

Бутилката е уникална, рисувана от ирландския художник Майкъл Дилън, и разби рекорда от миналия месец, когато една бутилка от същата 1926 година беше продадена от Bonhams в Единбург за повече от 848 000 британски лири, съобщава Си Ен Ен.

60-годишният Macallan от 1926 г. е бутилиран през 1986 г., след като е прекарал шест десетилетия в бъчви, в които преди е правено шери, в изба близо до река Спей в Североизточна Шотландия.

Трима художници са били помолени да изработят етикет за винтидж бутилката: Питър Блейк - най-известен с дизайна на обложката на албума на "Бийтълс" Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, италианския художник Валерио Адами и Дилън.

Но докато Блейк и Адами са направили етикети за по 12 бутилки с индивидуално номериране, Дилън ръчно рисувал една бутилка, изобразяваща "Великденската къща" в дестилерията Macallan, на фона на шотландските планини.

Коментари: 0