Нов рекорден спад на цената на петрола

Паника обхвана валутния пазар в Русия

Нов рекорден спад на цената на петрола
136 ~ 2 мин. четене

Рекорден спад регистрира цената на петрола след вчерашната среща на ОПЕК.  Сортът Брент се срина със 6 долара и половина за барел и стигна 71 долара и 25 цента. Това стана след като ОПЕК реши да не намалява производството.

 От юни цената на суровината е паднала с една трета. Анализатори допуснаха, че в следващите седмици американският суров петрол ще се търгува и под 65 долара за барел. 

Междувременно паника обхвана валутния пазар в Русия. Само за 2 часа и половина 60 милиарда рубли са били обменени в долари и евро. В следващите дни се очаква рублата да се срине още и едно евро да се търгува за 60 рубли.

Следващата срещата на ОПЕК ще е през юни 2015 г. Съединените щати, които са най-големият енергиен потребител в света, разкриват и експлоатират все повече нови източници на горива и увеличават количествата, предлагани на пазара. Става дума най-вече за т. нар. фракинг и добива на шистов петрол и газ. Международната агенция по енергетика прогнозира, че още през следващата година САЩ могат да надхвърлят петролния добив на Русия и Саудитска Арабия.

Страните от Персийския залив засега предпочитат да поддържат ниските цени, които ощетяват най-вече по-малките износители като Венецуела и Иран, които няма да са в състояние да балансират бюджетите си при цена под 100 долара за барел. Външният министър на Венецуела Рафаел Рамирес е напуснал срещата видимо ядосан и е отказал да коментира решението. Основният фактор за спада в цените от юни насам беше увеличаването на добива на шистов петрол в САЩ и свитото търсене на редица големи икономики, най-вече Китай.

Подкрепи Economic.bg