Нов вирус застрашава хиляди потребители на Apple

WireLurker може да зарази iPad или iPhone – през USB връзка

Нов вирус застрашава хиляди потребители на Apple
348 ~ 1 мин. четене

Хиляди притежатели на Apple устройства са застрашени от нов вирус, част от семейството WireLurker, алармира компанията за сигурност Palo Alto Networks.

Вирусът застрашава предимно китайските потребители на компютри и устройства с марката Apple. Софтуерът се разпространява от Mac OS X компютри към мобилни устройства през USB съединения.

Заразата Maiyadi тръгва от външен магазин за приложения за Mac, който се явява алтернатива на официалния App Store на Apple.

WireLurker може да заразява и други програми, като по данни на Palo Alto Networks вече са инфектирани близо 500 приложения за OS X, свалени стотици хиляди пъти.

След като попадне в компютър с Mac OS X, вирусът може да зарази мобилно устройство – iPad или iPhone – през USB връзка. WireLurker зарежда на тях зловредни приложения чрез технология, която обикновено се използва за инсталиране на корпоративни приложения извън епълския магазин AppStore.

Всички i-мобилни устройства са уязвими към подобна зараза, не само тези, на които е извършен джейлбрейк. Освен това вирусът заразява и вече инсталирани приложения с помощта на зловреден код.

Подкрепи Economic.bg