Нов завод открива 1500 работни места в Пловдив

Реализират се проекти на стойност 50 млн. евро в „Тракия икономическа зона“

Нов завод открива 1500 работни места в Пловдив

През тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, се очаква да бъдат създадени нови 1500 работни места. Това заяви Пламен Панчев, съуправител на „Тракия икономическа зона“ в Плодив.

Сред новите инвеститори през 2016 г. е японската компания SMC Industrial Automation, която е в топ 50 на най-иновативните компании в света. Компанията ще изгради нов завод на закупеният терен от 180 дка в икономическата зона. Друг инвеститор, който планира да разшири дейността си в ТИЗ, е и производителят на кормилна и задвижваща техника „Вили Елбе аутомотив България” – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen. Още през май миналата година компанията закупи близо 20 дка край гр. Куклен.

Строителството на новия завод започва, след като проектирането наскоро приключи.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайска компания за производство на автомобилни компоненти.

Доста напреднал е проектът на българо-немската „Интрама” за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица” за фабриката си.

Панчев прогнозира, че в рамките на 10 години в зоната ще бъдат инвестирани над 1,2 млрд. евро и ще бъдат разкрити над 30 000 работни места, предаде Economy. Той смята, че ще има интерес от над 100 инвеститори, като близо половината от тях ще са чуждестранни.

„Тракия икономическа зона” (ТИЗ) обединява 6 индустриални, логистични, търговски и агрозони на обща площ от 10 700 000 кв. м. в пловдивския регион. 

Коментари: 0