Нова мода в почивките - дигитален детокс

Край басейна има други по-приятни занимания

Нова мода в почивките - дигитален детокс

Снимка: Pixabay

Някои хотели и курорти много разчитат на публикациите на своите гости в социалните медии, за да бъдат вдъхновени бъдещите гости. Но вече се налага нова мода в почивките, която стимулира посетителите да се откажат от смартфоните и електронните устройства.

Но Ayana Resort and Spa в Бали, Индонезия, има специална програма, посветена на дигиталния детокс, разказва CNN. От 9:00 до 17:00 часа. всеки ден от седмицата гостите нямат право да носят своите смартфони и електронни устройства в района на басейните. Хората, които не искат да оставят телефоните си без надзор в стаите си, могат да ги поставят в специален сейф, докато плуват и релаксират. Забраната се разпростира и върху таблети, цифрови фотоапарати, електронни четци.

Гостите се насърчават наистина да "се изключат" от мрежата, докато са край басейна. Някои използват възможността да четат книги или списания, или просто да правят слънчеви бани, а курортът предлага забавни не-дигитални забавления като игри на карти или магнитен шах, за да имат почиващите приятни занимания.

За гостите дори е подготвен специален коктейл, наречен Digital Detox, който е направен от водка, юзу, мед и доматен сок.

Въпреки това, докато някои пътешественици умишлено търсят възможности да изключат от интернет по време на пътуване, не всеки го прави.

През 2018 г. маркетинговата група OnePoll публикува данни, показващи, че 53% от американците никога не изключват телефона си при пътувания в чужбина. Феноменът дори има име - номофобия.

Докато отчасти използването на телефона по време на пътуване се дължи на необходимост - използването на приложения за превод на менюта, проверка на указанията или потвърждаване на резервации, например - някои признават, че просто не могат напълно да се откъснат от устройствата си.

20% от участващите в проучването са заявили, че са проверявали телефона си поне веднъж на час по време на пътуване, докато 14% признават, че проверяват дори два пъти на час.
Коментари: 0