Стотици служители на Amazon в Германия и Испания спряха работа на „Черния петък“

Те стачкуват с настояване за по-добро заплащане и условия на труд

Стотици служители на Amazon в Германия и Испания спряха работа на „Черния петък“

Снимка: БТА

Служители в логистичните центрове на Amazon в Германия и Испания организираха показни стачки днес и си тръгнаха групово от работа. Това се случва навръх „Черния петък“ – денят от годината, в който търговците правят драстични намаления на продукцията си, а клиентите се активизират за масови покупки. Оборотите, логично, скачат до небето. 

Тъкмо на този така важен за старта на празничния сезон ден от германския Amazon работните си места са напуснали 630 души. Стачкуващи е имало и в двете локации на гиганта в страната – Бад Херсфелд и Рейнберг. Голяма част от служителите обаче са продължили да работят, така че поръчките на клиентите не са засегнати, пише Reuters. 

Стачката идва след призив от страна на германския съюз за услуги Verdi. Апелът на организацията бе за организирането на протестни действия до 24 часа в полунощ в петък. Настояванията са за по-добро заплащане и трудови договори, които да гарантират здравословни условия на труд. 

„Влизаме в края на годината, най-стресиращото време за служителите“, коментират от Verdi, добавяйки че в ден като „Черния петък“ работниците трябва да са в центъра на вниманието. 

От Amazon Германия настояват, че предлагат на своите служители конкурентни заплати и изгодни обезщетения още от първия им ден на наемане. По данни на компанията стартовата заплата в организацията е в размер на 10.78 евро на час, а след две години месечното възнаграждение скачало до 2 397 евро месечно. 

Освен в Германия, служителите на Amazon и в най-големия склад на компанията в Испания – в Сан Фернандо де Енарес – също са напуснали работните си места днес. Те са се заканили да сторят това и в събота. По данните на профсъюза в стачните действия в петък са се включили между 85-90% от наетите. 

Според информация от компанията обаче числата не са реални, а мнозинството служители са обработвали подадените от клиенти поръчки. 
Коментари: 0