Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват имоти

Целта е да се понижат цените на имотите

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват имоти
1988 ~ 1 мин. четене
Нова Зеландия забранява покупката на имоти от чужденци в страната, предадоха световните медии. Това ще стане с нов закон, който ще попречи на чуждестранни инвеститори да закупят съществуващи имоти в Нова Зеландия. Той бе гласуван в парламента в сряда. 

Целта е да се понижат цените на имотите. Според премиера на островната държава Джайдин Аридер високата им цена се дължи именно на чуждите купувачи. Тя ги обвини, че пречат на местните жители да си закупят имот. 

"Ако живеете постоянно в Нова Зеландия, имате право да си купите имот тук. Смятаме, че това изконно право на новозеландците", коментира министърът на търговията Дейвид Паркър. 

Цените на имотите в Нова Зеландия се удвоиха през последното десетилетие, сочат данни на централната банка. През тази година са скочили с над 5%. Наблюдава се и спад на собственост сред новозеландците през последните години.

Според експертите приемането на новия закон е поредна стъпка към връщане на мечтите на новозеландците да притежават собствен дом. Противниците му пък смятат, че това ще доведе до намаляване на инвестициите в строителния сектор и няма да помогне за увеличаване темпа на строителство в страната. 


Подкрепи Economic.bg