1500 нови работни места в „Тракия икономическа зона“

Тази година се изграждат обекти за 50 млн. евро

1500 нови работни места в „Тракия икономическа зона“
752 ~ 4 мин. четене

С 1500 нови работни места „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) приключи 2015 г. Още толкова се очаква да бъдат открити през тази година с изграждането на проекти на обща стойност около 50 млн. евро, съобщава инж. Пламен Панчев. 

Председателят на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД, дивелъпър на зоната, конкретизира кои компании през миналата година откриха нови производствени бази или разшириха съществуващите вече в района на Пловдив и кои са предстоящите инвестиции.

В началото на 2015 г. „Щром" пусна в експлоатация консервната си фабрика „ТРАКИ” за 4.7 млн. евро в индустриална зона „Раковски“, част от ТИЗ. Няколко партиди продукция вече са изпратени в Русия, Англия и Италия, подготвя се износ и за Германия. През 2014 г. компанията закупи 150 декара селскостопански земи, върху които отглежда червена капия за собственото си производство, а останалата част от суровините изкупува от местни производители.

Американската Sensata Technologies, номер 1 в света в производството на сензорни и електрозащитни устройства, приключи първия етап на предприятието си.  Предвижданията са до 4 години в „Сенсата“ да бъдат наети 1500 работника. В първата фаза от проекта бе изградено предприятие от 10 хил. кв. м, а общо теренът е от 68 хил. кв.м. За миналата година инвестицията е 40 млн. долара.

Японската компания SMC Industrial Automation, която е в топ 50 на най-иновативните компании в света, закупи 180 хил. кв.м. терен в ТИЗ.

Либхер-Хаусгерете Марица, част от германското дружество Liebherr, приключи строителството на новия си логистичен център, разположен върху 32 хил. кв.м. С него ще се увеличи производството в освободените заводски площи, така че след последното разширение в завода ще се произвеждат 1 млн. хладилни уреда годишно. В момента тече оборудването на логистичния център, като цялата инвестиция в него е над 30 млн. лв.

Италианската Дзобеле, световен лидер в света по производство на ароматизатори за битови нужди, получи през 2015 г. нови 3 000 кв .м – за склад и производство, като инвестира над 2 млн. евро. С това разширение предприятието вече се простира върху 11 хил. кв.м.

През 2015 г. завърши 4-ото разширение на завода на британската фирма за производство на автомобилни детайли „Уилям Хюз", има планове и за ново. Англичаните са вече 11 години в зона „Раковски“ и инвестират годишно средно по 1 млн. евро.

Логистичната компания DB Schenker утроява площите си край Пловдив. В края на миналата година компанията изгради нов склад върху 2000 кв.м. Още 2000 кв.м се очаква да бъдат добавени в средата на тази година. Проектът се изпълнява заедно с „Логистика Марица", която развива индустриална зона „Марица“, част от ТИЗ.   

До няколко дни българската „Биофреш” очаква Акт 16 за модерната си база в зона „Марица“. Предприятието включва производство на продаваната и в Китай маркова козметика от розово масло, роботизиран склад и офис помещения. Досега компанията е вложила над 5 милиона евро и продължава да инвестира.

В близост до „Биофреш“ и до магистрала Тракия са 2-те халета на „Елена Пропъртис“ и „Сенсор“ (всяко върху площ от 4000 кв. м и с инвестиция за по 1.1 млн. лв.), които със своята стратегическа локация са изключително примамливи за компании, развиващи своите дейности в сферата на търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност.

Производителят на детайли за бяла техника „Мекалит България" започва ново производство в завода си в зона „Куклен“, част от ТИЗ. Преди три години германската Mecalit стъпи в България, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на изток, а основната цел беше оттук да се снабдяват предприятията на Liebherr, Bosch-Siemens Hausgeraete и Miele. В желанието си да разшири бизнеса си обаче сега пловдивският завод навлиза в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault - Nissan, Volkswagen и Mercedes.

Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба La Fiesta, в партньорство с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital, започва строителството през март 2016 г. на сортировъчен завод за употребяван текстил, който ще бъде разположен в зона „Марица“. Инвестицията в сградата и сортировъчните машини е за около 2.5 млн. евро,като в предприятието ще работят 120 - 150 души.

Завърши проектирането и на агроцентър „Калояново", информира инж. Панчев. Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.

Нов инвеститор в ТИЗ е производителят на кормилна и задвижваща техника „Вили Елбе аутомотив България" – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край гр. Куклен. Сега проектирането вече е приключило и строителството на новия завод започва.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Града на тепетата, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти. Доста напреднал е проектът на българо-немската „Интрама“ (Entrama) за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си. 

На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. Те стартираха преди половин година и се очаква да приключат до месец. Със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в „Тракия икономическа зона". В завода ще работят 1000 души. В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric.

Подкрепи Economic.bg