До 14 февруари се декларира данък \"уикенд\"

Фирмите трябва да обявят дали активите се ползват и за лични нужди

До 14 февруари се декларира данък \
168 ~ 2 мин. четене

До 14 февруари регистрираните по ДДС компании трябва да декларират данъка за ползваните за лични нужди служебни активи с подаване на месечната справка декларация и дневниците за покупки и продажби пред НАП.

Указанието за прилагането на този режим е публикувано на сайта на приходната агенция и ще бъде изпратено на всяка фирма, която е част от ДДС системата, съобщиха от приходната агенция.

Указанието третира и случаите, в които при покупката на даден актив е известно, че той ще се използва единствено за лични нужди и за покупката на стоката не е ползван данъчен кредит. В тази хипотеза от компаниите не се очаква да начисляват ДДС месечно, след като не са ползвали данъчен кредит.

В случаите, в които стоките ще бъдат използвани едновременно за фирмени и за лични цели, съществуват 2 възможности: приспадане на данъчния кредит изцяло, като ДДС се начислява за личното ползване на стоката; ползване на данъчен кредит в пропорция, съответстваща на съотношението лично- служебно ползване на стоката.

Регистрираните по ДДС компании могат да създадат собствен механизъм за разпределяне на разходите, в зависимост от степента на използване на съответната стока и/или услуга за лични нужди. Важно е да се отбележи, че фирмите имат свобода да изберат критериите за прилагане на този механизъм, но това трябва да стане предварително, като документът, който регламентира механизмите на разпределение на разходите, трябва да е достъпен при извършване на проверки и ревизии от страна на НАП.

При едновременна употреба за фирмени и лични цели на недвижим имот, например, база за разпределяне на направените преки разходи би могла да бъде площта в квадратни метри или време на използване, отчетено в часове/дни, или комбинирана между двете бази - например стая в хотел, която се използва, както за настаняване на гости на хотела, така и за лични нужди на собственика.

Подкрепи Economic.bg