Нови върхове за американските фондови пазари

Златото записа пореден ден на печалби

Нови върхове за американските фондови пазари

Снимка: Unsplash

448 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Нови върхове наблюдавахме вчера на американските фондови пазари. S&P 500 официално мина кота 4 300, след като напредна с 0.52% до пореден рекорд от 4 319. Енергийните компании се представиха най-добре, както и други циклични акции преди днешното оповестяването на позитивните очаквания за промяна на броя на заетите в неселскостопанския сектор. Dow Jones също продължи възхода си, изкачвайки се нагоре с 0.38%, както и NASDAQ със скромните 0.13%, макар и слабия ден на редица компании за полупроводници.

В Европа немския DAX се покачи с 0.47%, а FTSE 100 с 1.25%, съвземайки се от червения ден в сряда. Срещата на ОПЕК+ бе отложена за днес поради несъгласието на ОАЕ с предварителната уговорка за увеличение на световните запаси с половин милион барела на ден. В отзвук цените на WTI поскъпнаха с 2%, тъгувайки се за 74.96 USD за барел.

Втори пореден ден на печалби за златния пазар, след като сравнително слабото представяне на долара даде шанс на жълтият метал да продължи консолидацията си. Тройунция се търгува за 1 776 USD. 

Акценти днес      

Икономически данни – броя на заети в неселскостопанския сектор

В центърът на вниманието днес ще бъде промяната на броя на заетите в неселскостопанския сектор в САЩ, представени следобед. Тогава ще разберем и състоянието на търговския баланс на Щатите, както и нивото на безработица в страната. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард също ще направи обръщение в днешния ден.

Инструмент на фокус

Caterpillar – Дневна

Акциите на компанията започнаха лека консолидация към края на миналия месец, която се пренесе и в сегашния. Макар и да претърпя видим спад, цената намери подкрепа около 210 USD, от където започна и последния възходящ тренд. Окуражаващо за силата на подкрепата е и факта, че при достигането й бавният Стохастик отчете навлизане в препродадени територии. Пробив над 50-периодната експоненциална пълзяща средна би се явил като критерий за отчетливо възходящо движение,

USD/TRY – Дневнa

Валутната двойка продължава движението си в техническа фигура възходящ клин, за която са характерни известни корекции по пътя нагоре. По-сериозна такава, по подобие на тази в началото на юни, можем да наблюдаваме, ако се запази изчерпването на нови върхове, което се случва в последните няколко сесии. Подкрепа може да се очаква от 50 ЕМА.

Gold – Дневна

Спот цената на златото запази колебливите си движения и в първия ден на новия месец, след като така и не успя да се установи над психологическото ниво от 1 900 USD. Засега цената намира позната локална съпротива около 1 800 USD, от която започна последния възходящ тренд. Фундаментът като новини и монетарни политики влияят много на златото, което чака своя сигнал за пробив нагоре. Технически погледнато линиите на MACD индикатора все още не са се пресекли, което запазва тона на мечи настроения на пазара.

NASDAQ – Дневна

Технологичният индекс на САЩ отбеляза рекорд след рекорд от средата на юни насам, но в последните 3 сесии темпото се забави. Подобни колебания имаше както преди достигането на нови върхове през миналия месец, така и през април при достигането на стария рекорд. Възможна е корекция, особено имайки предвид, че се намираме в прекупени стойности според RSI индикатора. 20-периодната експоненциална пълзяща средна беше подкрепата на бичи движенията наскоро, тъй че нейното достигане и евентуален пробив при сегашните нива биха били сигнал за евентуално обръщане на тренда.

Източник:  https://www.elana.net/bg/trading/index.html 

Подкрепи Economic.bg