Новият собственик на Vivacom придобива още един телеком в региона

United Group получи зелена светлина да навлезе на гръцкия пазар

Новият собственик на Vivacom придобива още един телеком в региона
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

United Group, която официално вече е собственик на българския мобилен оператор Vivacom, обяви, че е получила одобрение от Европейската комисия да придобие И Forthnet S.A. - доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция.

Одобрението на Hellenic Telecom and Post Commission (Гръцка комисия за телекомуникации и пощенски услуги) се очаква преди финализирането на сделката.

Новината за зелената светлина пред United Group за навлизане в съседна Гърция идва, след като миналия месец операторът официално влезе във владение на Българската телекомуникационна компания (БТК), по-известна у нас с търговския бранд Vivacom.

Припомняме, че това е шестата смяна на собствеността на Vivacom след приватизацията ѝ през 2004 г. Преди това тя бе придобита за 330 млн. евро от бизнесмена Спас Русев в ролята му на мажоритарен собственик, заедно с VTB Capital, собственост на руската банка ВТБ, и Delta Capital International, собственост на бившия финансов министър Милен Велчев и неговия брат Георги.

През ноември миналата година бе постигнато споразумение за продажбата на компанията на United Group в сделка за 1.2 млрд. евро. През април 2020 г. ЕК даде одобрение за придобиването.

Регионални амбиции 

С навлизането на гръцкия пазар United Group бележи поредна важна стъпка в европейската си стратегия за разрастване и амбицията за лидерство в региона. Балканският телеком вече оперира в осем държави от околността.

Освен българската Vivacom, United Group получи одобрение и за придобиването на хърватската Tele2 Croatia по-рано тази година. Това е третата мащабна сделка на United Group, откакто тя стана част от инвестиционния фонд BC Partners през март 2019 г.

Forthnet е водещ доставчик на услуги за домашно забавление и комуникации в Гърция, с приходи от 260 млн. евро. Неговите 1 000 служители осигуряват услуги на почти 700 000 абоната и над 40 000 фирми, уточняват от компанията в изявление до медиите.

United Group оперира в сферата на телекомуникациите и медиите, като обединява както водещи оператори, така и продуценти на съдържание. Очакванията ѝ са, че ще завърши годината с над 10 милиона потребители и повече от 11 хиляди служители. Придобиването на Forthnet ще увеличи размера на United Group до 1.7 млрд. евро годишни приходи.

Коментари: 0