Новите екостикери за автомобилите влизат в сила от 12 юли

Столична община вече е определила една нискоемисионна зона, в която достъпът на автомобили от ниска категория ще бъде забранен

Новите екостикери за автомобилите влизат в сила от 12 юли

Снимка: Unsplash

10097 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

От 12 юли годишните технически прегледи на автомобилите ще имат нов компонент – екостикери, които ще разделят колите на 5 категории според емисиите, които отделят. Категорията ще се определя при измерване на газовете и няма общо с евро стандартите на производителите. Екостикерът ще се поставя на предното стъкло и ще разполага с вграден чип с данните и резултата от прегледа.

Една седмица преди 12 юли пунктовете в страната ще бъдат оборудвани с новите стикери и с устройствата, с които ще се записва информацията на чиповете, съобщи изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски в интервю за БНР.

В определени дни със завишени нива на вредни емисии общините ще ограничават достъпа до централните части на градове за автомобили, които замърсяват въздуха. Столична община вече е обявила една такава зона в идеалния център, като в бъдеще се предвижда да бъде обособена и още една.

Контролът ще се осъществява чрез камери, които вече са закупени, коментира зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

"Столичната община е напълно подготвена с оборудването, което е необходимо, за да се контролират тези нискоемисионни зони. Има 180 камери, разположени в ринг на центъра на града. Едната зона, която всъщност е концентрирана около, така да се каже, сърцето на града, е градският център".

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група, ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда. Колите от най-ниските екокатегории – 1 и 2, могат да получат забрана за достъп до нискоемисионните зони.

За преминалите технически преглед през тази година, срокът остава валиден. Ако обаче бъде въведено ограничение за влизане в градовете на коли с по-ниска еко категория, водачите ще трябва да посетят пунктовете за втори път, за да им бъде направено замерване, както и да и им се даде категория, на която отговарят. Талонът за технически преглед не отпада, но в бъдеще се предвижда и такава възможност.

Подкрепи Economic.bg