Новите смартфони Huawei останаха без още една ключова технология

Санкциите на САЩ се оказват незаобиколими в случая, а това е пореден удар срещу поставения на колене китайски гигант

Новите смартфони Huawei останаха без още една ключова технология

Снимка: Huawei

21146 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Кризата около Huawei продължава и последното ѝ проявление е липсата на една от ключовите технологии за излизащите в последно време смартфони – поддръжката на 5G мобилни мрежи. Санкциите на САЩ срещу китайския гигант доведоха до невъзможността той да използва определени патентовани иновации в своите актуални устройства.

Huawei Technologies показа на 29 юли първите си премиум телефони – P50 и P50 Pro, оборудвани със собствената операционна система Harmony OS. Компанията трябваше да ускори внедряването на софтуера, алтернатива на Android на Google, след ограниченията за достъп до американски технологии.

Изпълнителният директор на групата за потребителска електроника Ричард Ю представи устройствата сдържано и на китайски, за разлика отпреди, когато те бяха таргетирани към глобалната аудитория. По време на събитието Ю не каза дали двата модела ще се предлагат извън Китай.

Поради санкциите на САЩ новите ни смартфони не могат да работят с 5G безжични връзки, въпреки че със сигурност сме световен лидер в технологията 5G“, каза Ю, цитиран от Financial Times. По думите му телефоните на Huawei могат да осигурят толкова мощна производителност, колкото всички 5G телефони – с 4G, Wi-Fi 6 свързаност и алгоритмите за изчисляване, базирани на изкуствен интелект.

Според информация в китайските медии отпадането на 5G поддръжката е свързано с невъзможността да се ползват определени патенти. Става дума за радиочестотни филтри, необходими за ефективната работа на 5G модемите. Голяма част от тях обаче са на американската Broadcom, или 87% от световните доставки. Други 8% пък извършват Qorvo, също щатска компания. А Huawei има забрана да ползва американски технологии и в случая на практика изглежда невъзможно да намери алтернатива. 

Повечето от новите премиум смартфони на Samsung Electronics, Xiaomi и други конкуренти на Huawei поддържат 5G. Макар че се забави, Apple също предложи технологията миналата година.

Интересното е, че Huawei е сред играчите, които първи предложиха 5G телефони – серията Mate 30 на компанията през 2019 г. бе първата в индустрията, която разполагаше с интегриран 5G чипсет с вграден 5G модем.

Китайският гигант дълги години работи в сферата на телекомуникациите, където се затвърди като лидер в производството на оборудване. Дори и сега се счита за топ доставчик на 5G технологии за телекомите, макар че все повече компании по света ги забраняват или търсят как да заобиколят използването им в бъдещите си мрежи.

В разгара на търговската война с Китай правителството на САЩ забрани достъпа на Huawei до мобилните услуги на Google, в това число популярни мобилни приложения като Gmail, YouTube и Google Play. Ходът се отрази силно на представянето на бранда в чужбина и от номер едно по продажби в света – макар и само за тримесечие – производителят загуби позициите си и напусна топ 5. 

Сривът бе предшестван и от продажбата на бюджетния бранд Honor. Днес компанията открито говори, че е в режим на оцеляване и че търси нови хоризонти за развитието си.

Смятаме, че перспективите за смартфон бизнеса на Huawei не са толкова ярки“, каза Еди Хан, анализатор от Isaiah Research. „Вместо това Huawei вероятно ще изразходва повече ресурси за изграждане на софтуер и приложения, особено за своя HarmonyOS и своите партньори в екосистемата.“

„Смятаме, че Huawei ще се обърне към други продукти, различни от 5G, като преносими компютри, телевизори, носими устройства, Интернет на нещата и автомобилна електроника“, каза още Хан.

Подкрепи Economic.bg