Новият президент на Северна Македония встъпва в длъжност днес

Той победи в първите избори след промяната на името на държавата

Новият президент на Северна Македония встъпва в длъжност днес
468 ~ 1 мин. четене
Новият президент на Северна Македония встъпва в длъжност днес. Стево Пендаровски победи в първите избори след промяната на името на държавата.Успехът на проевропейския кандидат кара управляващите да смятат, че повечето македонци подкрепят избрания път. 

Сегашната власт в Скопие реши да се съгласи на отстъпки пред Гърция, за да разчисти пътя към членство в Европейския съюз и НАТО, информира NOVA.Стево Пендаровски беше избран от проевропейски настроените македонци и по-голямата част от етническите албанци. Той обещава да бъде президент на всички в разделената Северна Македония.

"Граждани, гражданки, македонци, албанци, турци, сърби, роми, власи, бошняци и всички други, които гласувахте на кристално чисти, честни, демократични и европейски избори. Вие решихте, че трябва да продължим заедно напред", заяви Пендаровски.

Стево Пендаровски е добре позната личност в политиката в Северна Македония. 55-годишният университетски преподавател е свързан и с двете големи партии в страната. В самото начало на 21-ви век беше съветник по националната сигурност на президента от ВМРО-ДПМНЕ Борис Трайковски. После заемаше същата длъжност по време на управлението на президента от Социалдемократически съюз Бранко Црвенковски. 

След като беше и председател на Централната избирателна комисия, Пендаровски направи неуспешен опит да стане президент през 2014-та. Тогава загуби от Георге Иванов с голяма разлика. Но сега удари неговия час."Дадени ми бяха отговорността и дългът, да бъда президент на всички и ще бъда президент на всички", коментира Пендаровски.
Коментари: 0