Новогодишното решение на Зукърбърг: Да няма новогодишно решение

Той иска де се съсредоточи върху по-дългосрочни проблеми

Новогодишното решение на Зукърбърг: Да няма новогодишно решение

Снимка: Facebook профил Марк Зукърбърг

852 ~ 2 мин. четене
Тази година изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг казва, че е решил да не определя годишно решение.

Това е отклонение от годишната традиция, която Зукърбърг започна през 2009 г., когато обяви целта си за годината във Facebook: да носи вратовръзка, за да работи всеки ден и да покаже колко сериозен е за растежа на Facebook, припомня CNN. 

В следващите години той се ангажираше да развие множество хобита и навици през следващите 365 дни, включително бягане и повече четене. Но малко повече от десетилетие по-късно Зукърбърг има по-големи неща, за които да мисли от работния си гардероб. Това се вижда в по-новите му годишни цели: „поправяне“ на Facebook чрез адресиране на въпроси около изборите и личния живот, наред със стартирането на обществени дискусии относно ролята на технологиите в обществото през 2019 г.

За 2020 г. - в светлината на големите предизвикателства пред социалната медия през следващото десетилетие - Марк Зукърбърг заяви, че е решил изобщо да не си поставя цел. Вместо това той иска да се съсредоточи в по-дългосрочен план.

„Вместо да имам предизвикателства от година на година, аз се опитах да мисля за това, което се надявам да бъдат светът и животът ми през 2030 г., така че мога да съм сигурен, че се съсредоточавам върху тези неща“, написа Зукърбърг в публикация във Facebook в четвъртък.

Зукърбърг каза, че дотогава, ако всичко върви по план, по-голямата му дъщеря ще бъде в гимназията. (Тя се роди през 2016 г., а същата година той имаше за цел да пробягва километър на ден и да разработи своя собствена система за изкуствен интелект).

Той също така заяви, че се надява, че в рамките на следващото десетилетие технологиите за разширена и виртуална реалност, по които компанията работи днес, да бъдат толкова силно развити, че хората да могат да се чувстват като в стаята с някой друг - дори ако всъщност са на километри разстояние.

„Способността да бъдем „навсякъде“ ще ни помогне да се справим с някои от най-големите социални проблеми на нашето съвремие - като балонния растеж на жилищните разходи и неравенство във възможностите на географски принцип“, заяви той. 

Зукърбърг също ще разсъждава върху това как да се управляват масивни цифрови платформи като Facebook, която има среднодневен брой потребители от близо пет пъти повече от населението на Съединените щати. И също как правителствата трябва да регулират свободата на словото, поверителността и използването на данни в интернет. Компанията беше свързана с огромни скандали, свързани с подобни проблеми, които включваха намеса в изборите, тролове в платформата и противопоставяне на политиката, позволяваща на политиците да лъжат в реклами.

Други области, върху които директорът на Facebook планира да се фокусира, да лечението на болести чрез фондацията „Чан Зукърбърг“, която той основа заедно със съпругата си Присила Чан.
Коментари: 0