Новото старо място на София

Ресторантът Old is new е необичайното място, което цели да събере хора от различни сфери

Новото старо място на София

Снимка: Economic.bg

8710 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Kaкво е "Старото е Ново"?

Какво, ако съществува пространство, където времето се върти, превърта и пак се връща? Където пясъчният часовник е само символ за отмерване... на разстоянието на песъчинката от единия край до другия.

Old is new е най-новото старо място на София, което с усмивка посреща гостите си от днес, разположено в самия център на столицата, на ул. „Ангел Кънчев” 18.

Заведението среща две генерации - на мастър шеф Андре Токев и на дъщеря му Елиза Токева. То цели да съчетае класическата основа и да я пречупи през новата гледна точка. Това не е ресторант, не е бар, не е и галерия, въпреки че прилича на такава. То е всичко. Създадено е с идеята да е едно друго пространство и измерение, където можеш да си позволиш всичко. Елиза нарича Old is new „подарък към хората” или необичайно място, което цели да събере хора от различни сфери да творят, живеят, хапват и пийват заедно.

Цялостната идея тук е да се вдъхне нов живот на стари вещи. „Осъзнах, че понякога предметите надживяват хората и ме хвана носталгията. Казах си, ако един предмет може да ме надживее, тогава какво съм аз в цялото това нещо. И така решихме да вдъхнем нов облик на стари неща”, обясни Елиза пред Economic.bg.

Тя прави това с бара на заведението, който е бил на баба ѝ и е донесен директно от Германия, с менчето, което е превърнато в мивка и е било на прабабата на Елиза от село Петърч, с вратата, от която днес са сглобени две от масите. 

"Имахме страшно много предмети и в един момент си казахме, защо да влагаме в нови неща като имаме стари."

Символът на новото софийско заведение е пясъчният часовник, но не този, който въртим и превъртаме, за да отмерваме времето, а този, който е спрял заедно с него. Идеята за него се ражда в 3:30 ч. през нощта. „Преди цялото семейство постоянно носехме часовници, но в един момент спряхме, защото спряхме да вярваме във времето и в 24-часовото денонощие - за мен няма такова нещо”, разказва Елиза. 

Помещението е разделено на две зали - две съвсем различни помещения, всяко със своя чар и вкус. Едно от тях е Street залата, в която творчеството събира художници и улични графици. Проектът е всички стени и мебели да бъдат обрисувани от различни артисти и Елиза кани хората, които търсят място, където да творят, да го създадат.

Другата зала се нарича „природната”. Идеята е в нея да се събере всичко истинско, зелено, което да докосва сетивата, нещо което определено Елиза е успяла да постигне. Новите маси в нея са сглобени от старата врата на къщата в село Петърч. Дървените чудеса съставя майсторът Пепи, който смело успява да визуализира всяка луда идея на Елиза. Една от тях е и висящият дървен таван, който все още не е готов и ще търпи постоянно развитие, допълвайки се с идеите на приятели и клиенти.

Друга част от интериора екипът взима от кофите за боклук – няколко рамки за картини, които реставрира и които вместо сега да са на някое сметище, гордо висят от тавана над бара. В едната от тях е поставен и любимият на Елиза пясъчен часовник, който спира докато го слага и така си остава замръзнал в синхрон с идеята за времето, което Елиза тук определено е спряла.

На въпроса: „Всичко тук е толкова старо, а имате ли нещо ново?”, тя смело отговаря: „Ето я новата дамаска на старите столове”. Кеговете, които съставят външния бар пък са на 100 години, но и те изглеждат като недокоснати от времето.

Елиза определено е решила да подари новото пространство на артисти и художници. Иска тук да се представят арт-инсталации, пърформънси, литературни четения, театрални проекти, улични музиканти и въобще да се събират всички млади хора, които търсят своето място за изява.

Кулинарната част предлага проста, вкусна, но модерна храна, или всичко, което няма да се сетите да си направите вкъщи - от класически хот дог със зеле до водорасли с джинджифил и кавърма от октопод и скариди. "Менюто обаче няма да остане такова и ще се разнообразява всеки месец", добави Елиза, която не може да готви професионално, но обича да прекарва време в кухнята.

Old is new посреща всички ентусиасти от 11:30 до 00:00 часа всеки ден. 

"Това място не е перфектно, 

а е пълно с грешки, 

но мисля че е истинско и това му е достатъчно!"Подкрепи Economic.bg