МС одобри предварително финансиране на метрото

Изграждането на третата линия започва в края на януари

МС одобри предварително финансиране на метрото
3665 ~ 1 мин. четене

Правителството даде съгласието си управляващият орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 да подпише договор с „Метрополитен“ЕАД за предварително финансиране на първия етап на проекта за разширяване на метрото в София по линията бул. „Владимир Вазов“ – ул. „Житница“.

Проектът се финансира от оперативната програма и ще бъде стартиран преди формалното му одобрение от ЕК. Изграждането на новата трета линия от метрото започва в края на януари.

Първият етап от Линия 3 е с дължина 7,8 км и осем метростанции. Проектът включва още доставка на подвижен състав и изграждането на депо в района на ул. „Житница“.

Третата линия на метрото ще започва от Малък Градски театър зад канала, ще минава през „Орлов мост”, „Патриарх Евтимий” и Графа, „Патриарх Евтимий” и бул. „Витоша” и ще стига до бул. „България” и бул. „Акад. Иван Гешов”. Срокът за изграждане на новото трасе е 4 години.

„Това е много тежко трасе, което ще направи връзката на кварталите „Овча купел” и „Левски” с центъра, но докато се строи ще има затруднения”, заяви преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg