Ню Йорк започва борба за туристи

Голямата ябълка одобри рекорден план за $30 милиона, с който да съживи туризма

Ню Йорк започва борба за туристи

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио представи нов маркетингов план за 30 млн. долара, с който да върне туристите към Голямата ябълка, пише Bloomberg. Планът ще започне да действа през юни, като това е най-голямата по рода си кампания на града, чийто туристически сектор в своя пик даваше работа на 400 хил. души и носеше на икономиката приходи от порядъка на 70 млрд. долара.

Кампанията ще носи името „Ню Йорк се пробужда“ и цели да привлече както местни, така и международни туристи. Средствата ще бъдат предоставени от федералната програма за икономически стимули и ще са фокусирани върху телевизионни реклами и кампании в социалните мрежи.

Според представители на градската управа посетителите на Ню Йорк няма да е необходимо да представят документ за ваксинация или да си правят тест за коронавирус. Според Де Блазио обаче ускорения темп на имунизация ще помогне за стимулирането на туризма.

Очакванията на властите са през 2021 г. Ню Йорк да бъде посетен от 36.4 млн. души, успявайки да си възстанови само половината от общо 66.6 млн. посетители през 2019 г.

Налице е подобрение и според други индикатори – макар и все още на ранен етап. От януари нивото на заетост на хотелите в града е нараснало с 6 пр. п. до 35%, показват данни на компанията STR. Индустрията отчита пето поредно месечно увеличение на средната заетост на стаи, която се увеличава с 12% от декември насам.

Също така през последната събота 4100 души са пътували с ферибот от Долен Манхатън до Статуята на свободата и о. Елис спрямо 2500 души три седмици по-рано.

Туристическият сектор, според проучванията, е по-сериозно засегнат от удара на пандемията, за сметка на този след атентатите от 11 септември 2001 г.

Опитите за съживяване на туризма обаче ще се сблъскат с все още преустановената дейност на службите, за издаване на  туристически визи за европейски граждани, както и за представителите от някои азиатски и африкански региони.

От управата на Ню Йорк изразиха притесненията си по този въпрос, тъй като европейските туристи представляват не малка част от посетителите на Голямата Ябълка.

Междувременно държавният департамент на САЩ добави нови 116 държави в списъка „Не пътувай“, сред които попадат Великобритания, Канада, Франция, Израел, Мексико и Германия, който вече наброява около 150 страни.

Коментари: 0