Няма риск за газовите доставки

Налягането на газ е съобразно договореното, отчете Теменужка Петкова

Няма риск за газовите доставки
Не е на лице никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките. Това заяви на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС. 

„Във връзка информацията, че Русия е преустановила доставките за природен газ за Украйна,беше сформирана оперативка в Министерството на енергетиката. Към настоящия момент не са на лице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитна газопреносна мрежа. Налягането на газ е съобразно договореното", каза Петкова.

Тя потвърди, че късно снощи е имало колебания в налягането, в рамките на нормалното. Надявам е се то да не е заради кризата в Украйна, допълни тя. 

Подземното газово хранилище в Чирен разполага с над 450 млн. кубични метра. Състоянието на газопреносната ни мрежа е много добро, няма основания за притеснения за доставките на природен газ и транзита от България към другите страни. Не е на лице никакъв риск за газопреносната ни система и сигурността на доставките, увери Петкова.

Според нея не са налице и никакви основания да се смята, че няма да се изпълняват дългосрочните договори за доставка на природен газ за България.
Коментари: 0