„Ню Бояна“ създава филмово студио в Гърция

Nu Boyana Hellenic трябва да заработи още в началото на 2020 г.

„Ню Бояна“ създава филмово студио в Гърция

Снимка: Ню Бояна

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Българската компания Nu Boyana Film Studios ще създаде филмово студио в град Терми, разположен в близост до Солун. Това съобщи гръцкият министърът на цифровото управление Кириакос Перакакис, съобщава информационният сайт Keeptalkinggreece.com. Инвеститорът е собственост на американската Millennium Films, една от най-дълго работещите независими филмови компании в Холивуд.

„Това е инвестиция на стойност 20 млн. евро от Nu Boyana Hellenic, която ще наеме най-малко сто души на постоянна работа“, заяви областният управител на Централна Македония Апостолос Цицикостас. „Нашата цел е да превърнем Солун в сърцето на аудио-визуалните продукции в Югоизточна Европа“, подчерта той и добави, че „това ще бъде първият регион на страната, който ще придобие напълно функционално филмово студио“.

От своя страна Перакакис заяви, че „дигиталните технологии и филмовото продуцентство се разглеждат като актив за страната, както би трябвало“, и определи дейността на Националният център за аудиовизуални медии и комуникация по време на предишното правителство на Коалицията на радикалната левица като „категорична стъпка в тази посока".

Филмовото студио ще се простира на 8.3 хектара, ще включва осем филмови комплекса, а общата площ на студийното пространство е 25 000 кв. м.

Представителите на Nu Boyana Studios са заявили, че чакат да бъде приета заявената данъчна реформа в страната, която включва намаляване на ставките. Строежът е планиран да започне година след получаването на лиценз.

Те цитират и гръцко-американския филмов продуцент Янис Калафатис, който казва от Ню Йорк, че снимките може да започнат преди завършването на целия проект, т.е. още в началото на 2020 г.

Nu Boyana Film Studios е наследник на бившето българско държавно филмово студио „Бояна“, създадено през 1962 г. и продължило да бъде държавна собственост до 2005 г. Закупен е от една от най-дълго развиващите се независими филмови компании в Холивуд, Nu Image и Millennium Films, които имат впечатляваща колекция от известни холивудски филми.

Коментари: 0