Ню Йорк преизбра стария си кмет за втори мандат

Бил де Блазио е събрал 66% от гласовете на избирателите при преброени 93% от бюлетините

Ню Йорк преизбра стария си кмет за втори мандат
Демократът Бил де Блазио събра 66% от гласовете на изборите в Ню Йорк и така си спечели втори мандат начело на града. Резултатите не са официални, но идват от изборната комисия при проброени 93% от бюлетините, предава ДПА.

Основната съперничка на Бил де Блазио, републиканката Никол Малиотакис, получи едва 28% от вота. 

Новият стар кмет се зарече да направи Ню Йорк „най-справедливия град“ в Америка. Пред привърженици, които празнуваха победата му на парти в музея Бруклин снощи, той обеща да увеличи инвестициите в детски ясли и достъпни жилища, да оборудва с камери всички полицаи и да се пребори за повече пари за подобряване на метрото. 

„Видяхте някои важни промени през последните четири години, но още нищо не сте видели“, написа кметът в Twitter, празнувайки преизбирането си. 

Победата в Ню Йорк е една от няколкото за Демократическата партия на местните избори в страната. Според Бил де Блазио това е ясно послание към Белия Дом. „Не можеш да посягаш ценностите на Ню Йорк и да побеждаваш, г-н президент. Ако се обърнеш срещу ценностите на своя роден град, твоят роден град ще отвърне на удара“, каза той, обръщайки се към родения в Ню Йорк Доналд Тръмп. 
Коментари: 0