\"Искам мир чрез сила\", заяви Тръмп в остро обръщение към КНДР

САЩ възражда въоръжените си сили и харчи стотици милиарди за най-новото и добро оръжие, припомни още американският президент

\

Снимка: БТА

„Искам мир чрез сила“, заяви американският президент Доналд Тръмп в остро предупреждение към Северна Корея, в което я прикани да не подлага на изпитание решимостта на САЩ и съюзниците им. В края на посещението си в Южна Корея той изнесе реч пред Националното събрание в Сеул.

Тръмп призова всички отговорни страни по света да обединят сили и да изолират „бруталния режим“ на Северна Корея, като го лишат от „всяка форма на подкрепа, снабдяване или признание“.

„Днес аз се надявам, че говоря не само от името на нашите страни, но от името на всички цивилизовани страни, когато казвам на Севера: Не ни подценявайте. И не ни подлагайте на изпитание“, заяви американският президент, цитиран от Reuters. 

Сдържаността на САЩ в миналото е била изтълкувана грешно от Пхенян, коментира Тръмп и добавя, че това е опасна грешка, тъй като сега САЩ имат напълно различна администрация от преди. „Америка не търси конфликт или конфронтация, но няма да бяга от нея“, предупреди той. 

Президентът не пропусна да изтъкне американското военно присъствие в региона, включващо „трите най-големи самолетоносачи в света“ и ядрени подводници, разположени, „където трябва“. 

По всичко личи, че САЩ възраждат въоръжените си сили. Самият Тръмп също припомни, че страната харчи стотици милиарди долари за най-новото и добро оръжие, което може да бъде построено сега в света, заяви американският президент.

„Няма да позволим американски градове да бъдат заплашвани с разрушение. Няма да бъдем сплашени. И няма да допуснем най-бруталните жестокости в историята да бъдат повторени тук, на тази земя, в защита на която сме воювали и умирали“, добави Тръмп, напомняйки за Корейската война от 1950-1953 г. 

„Извратен режим“ и „жестока диктатура“ - така нарече властта в Пхенян той, описвайки как хиляди севернокорейци страдат в лагери, подлагани на мъчения, глад, изнасилвания и убийства „на постоянна основа“. 

„Светът не може да толерира заплахата на един неуправляем режим, който го заплашва с ядрено опустошение“, подчерта Тръмп, връщайки се към твърдата реторика срещу Северна Корея, след като само ден преди това изглеждаше сякаш се беше отказал от войнствения тон за сметка на по-мекия подход „на моркова вместо тоягата“.
Коментари: 0