5 области, в които изкуственият интелект може да е полезен

Изкуственият интелект може да е както плашещ, така и изключително полезен

5 области, в които изкуственият интелект може да е полезен

Снимка: Pixabay

824 ~ 1 мин. четене
Изкуственият интелект (AI) навлиза все повече в ежедневието ни. Макар и не всички да се докосват реално до него, той на практика бива внедряван в множество съвременни технологии под една или друга форма. Периодично в медиите излизат гръмки заглавия, че AI заплашва устоите на човечеството и в определена степен те не са лишени от логика. Изкуственият интелект обаче може да бъде и много полезен. 

Ето 5 области, в които се очаква той да изиграе положително влияние, селектирани от TechRepublic: 

1. Селско стопанство

Доказателство е системата FarmLogs, която извършва сложен анализ на данните за времето, почвите и сателитната картина, помагайки на фермерите да максимизират добива на реколтата си. 

2. Медицинска диагностика

Машинното обучение може да сравнява молекулни тестове от предишни случаи и така да оптимизира лечението на всеки човек персонално. То помага значително и за диагностицирането, успявайки да улови детайлите  в медицинските изображения. 

3. В битката срещу онлайн престъпленията 

Националният център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ например вече експериментира с AI с цел да помогне за автоматизирането и ускоряването на сканирането на уебсайтове за подозрително съдържание. 

4. Набиране на персонал

Изкуственият интелект може да помогне за сортиране на резюметата и класирането на подходящите кандидатите, отмятайки по този начин част от задълженията на HR специалистите и предоставяйки им време за други дейности. 

5. Обслужване на клиенти

AI асистентите блеснаха на хоризонта след появата им в смартфоните. Те обаче могат да са още по-полезни на хората, обслужващи клиенти, като дори изземат част от функциите им в онлайн комуникацията например. 
Подкрепи Economic.bg