Областните градове със задължителни денонощни аптеки

Глоби между 1000 и 3000 лв. и 2000 и 6000 лв. за нарушителите

Областните градове със задължителни денонощни аптеки
4418 ~ 2 мин. четене
Във всички областни градове трябва да има достатъчно денонощно работещи аптеки. Затова там, където няма изобщо или те не достигат, фармацевтите ще трябва да поемат 24-часови дежурства по график, предвиждат промени в Закона за лекарствата. 

За целта съответната регионална инспекция ще прави 3-месечни графици, в които ще пише кои аптеки и кога ще работят денонощно. Графикът ще е задължителен, а при неспазване се предвиждат глоби между 1000 и 3000 лв. за еднолични търговци и между 2000 и 6000 лв. за по-големите фирми. Това обаче би затруднило фармацевтите, тъй като ще се наложи да наемат допълнителни служители за нощните дежурства. 

Според обявеното целта на предвидената национална аптечна карта е да се осигури оптимален достъп на населението до необходимите им лекарствени продукти. Тя обаче ще може да се променя чак след три години, което ограничава свободния достъп в сектора. 

По данни на Българския фармацевтичен съюз от миналата година в цели 10 областни центъра - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, няма нито една денонощна аптека, предава БГНЕС. Тук се включва и цялата Софийска област. В 38 общини у нас няма аптека, която да работи с договор със здравната каса. Според европейските стандарти една аптека с договор с НЗОК трябва да има до 20 км от населено място, а денонощна - до 30 км. 

Въведени са и допълнителни изисквания, които задължават производителите производителите на лекарства да публикуват всяка година списък с имената на лекарите, които са били финансирани от съответната компания за участие в конгреси, семинари и т.н. мероприятия, свързани с лекарствените продукти на фирмата.

Предвижда се и възможността за създаването на мобилни аптеки за по-малките населени места. 
Подкрепи Economic.bg