Обявиха най-голямата банкова сделка в САЩ след кризата

BB&T Corp ще закупи SunTrust Banks Inc за около 28 милиарда долара

Обявиха най-голямата банкова сделка в САЩ след кризата

Снимка: Wikipedia

BB&T Corp ще закупи SunTrust Banks Inc за около 28 милиарда долара в сделка, която ще създаде шестия най-голям кредитор в САЩ. Това е най-голямата банкова сделка в Щатите след финансовата криза от 2007-2009 година, съобщи Ройтерс.

Двете компании определиха сделката като "сливане на равноправни партньори", оценено на 66 милиарда долара.

Комбинираната компания ще работи под ново име и ще има около $442 милиарда активи, 301 милиарда долара в заеми и 324 милиарда долара депозити, и ще конкурира Citigroup Inc и Bank of America Corp.

Сделката идва в момент, когато администрацията на Тръмп настоява за облекчаване на регулациите от епохата на кризата, които ограничават разширяването и добавят повишен регулаторен контрол върху големите банки.

В допълнение към това, промените в данъчните закони в САЩ, които понижиха корпоративния данък, освободиха капитала и Уолстрийт отдавна очаква вълна от сливания в банковия сектор.

Като част от сделката, акционерите на SunTrust ще получат 1.295 акции на BB&T за всяка акция, която притежават. Стойността на сделка на акция от $62.85 е със 7% премия спрямо цената на затваряне на SunTrust в сряда, според изчисление на Reuters.

Акциите на базираната в Атланта SunTrust нараснаха с 5,5% до 62 долара в търговията преди откриването на пазара, малко под цената на придобиване.

Акционерите на BB&T ще притежават 57% от комбинираната компания, а SunTrust ще притежава останалите.

Сделката, която се очаква да приключи през четвъртото тримесечие, вероятно ще доведе до годишни икономии от около 1,6 млрд. долара до 2022 г., съобщиха компаниите. Сливането ще генерира вътрешна норма на възвръщаемост от около 18%.

Кели Кинг, главен изпълнителен директор на BB&T, ще бъде главен изпълнителен директор на новата банка до 12 септември 2021 г., след което изпълнителният директор на SunTrust Уилям Роджърс младши ще поеме управлението.
Коментари: 0