ЕС не склони за предоговаряне на споразумението за Brexit

Може да се промени само политическата декларация

ЕС не склони за предоговаряне на споразумението за Brexit

Снимка: БТА

Европейският съюз категорично стои зад позицията си, че няма да промени споразумението за напускане на Великобритания. Възможно е да бъдат направени промени единствено в декларацията, за да се добавят ясни формулировки за бъдещите отношения. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след среща в Брюксел с британския премиер Тереза Мей.

Всяка промяна в декларацията към споразумението трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и държавите членки.

Според говорител на ЕК дискусията между Юнкер и Мей е била сериозна, но и конструктивна. Двамата са се разбрали да се видят отново преди края на февруари, съобщи БНТ.

Мей разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и с председателя на парламента Антонио Таяни и главният преговарящ от страна на ЕП Ги Верхофстат.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предупреди, че ЕС и Великобритания са на прага на „икономическа и човешка катастрофа“, ако не успеят да финализират споразумението за Brexit.

След разговори с британския премиер Тереза ​​Мей Таяни заяви: „много сме загрижени, подобно развитие ще бъде много опасно решение”. 

Коментари: 0