Очаква се до април България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната

Според финансовия министър е напълно реалистично точно след три години да започнем да плащаме с евро

Очаква се до април България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната

Снимка: Pixabay

10191 ~ 2 мин. четене

През 2020-а година се очаква България да направи две важни стъпки по пътя си към присъединяване към единната европейска валута. До април се очаква страната ни да влезе във валутно - курсовия механизъм ERM II, известен като "чакалнята за еврозоната".

Заедно с това страната ни трябва да влезе в тясно сътрудничество с единния банков надзор. Според финансовия министър е напълно реалистично точно след три години да започнем да плащаме с евро, предава БНР.

За да се присъедини към ERM II, България трябва да изпълни всички критерии от договора от Маастрихт, които поставят ограничения на дълга и дефицита на всяка от държавите. Също така има критерий, свързан с инфлацията. Страната ни отговаря на всички тях от години. 

Финансовият министър Владислав Горанов обясни: "Единственото условие, което остава, е изпълнението на плановете за увеличаване на капиталовите буфери на две от българските банки".

Мерките се очаква да бъдат изпълнени, включително и чрез набиране на капитал през борсата. Те бяха предписани от Европейската централна банка, която миналата година провери качеството на активите и направи стрес - тестове на шест банки.

"Българските банки се представиха достойно. Проверката постанови и постави въпроси за решаване, но добрата новина е, че тези въпроси са в обхвата на възможностите на институциите", коментира Петър Андронов, председател на банковата асоциация.

Тъй като българският лев е обвързан с еврото чрез валутния борд, най-важната функция от престоя в т.нар. чакалня за еврозоната е изпълнена: "За нас това е религиозен въпрос, така че няма нещо, което можем да кажем с по-голяма сигурност от това: никаква промяна в паричния режим. Единствен изход от това, което имаме в момента като режим на фиксиран валутен курс, ще бъде приемането на еврото" - заяви гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

България е първата държава, на която бе поставено изискването, за да влезе в ERM II, да се обвърже и с единния банков надзорен механизъм. То бе поставено и пред Хърватия, която също заяви намерение за присъединяване. За да се получи одобрение, трябва да има одобрението на всички държави - членки на валутно - курсовия механизъм - т.е. държавите от еврозоната и Дания, както и от Европейската централна банка.

Коментари: 0