Как подсъдимият бивш шеф на Nissan изчезна от Япония

Цял свят се пита как Карлос Гон се оказа в Ливан законно, след като Токио отне и трите му паспорта

Как подсъдимият бивш шеф на Nissan изчезна от Япония

Снимка: БТА

9006 ~ 4 мин. четене
Карлос Гон доскоро беше приеман в Япония като титан на автомобилната индустрия и като харизматичният бос на емблематичните автомобилни производители Nissan и Mitsubishi Motors. Ако тогава той не беше едно от най-разпознаваемите лица на страната, то със сигурност стана такъв, когато бе уволнен грандиозно, след като беше арестуван през ноември 2018 г. по подозрение за финансови нарушения.

Условията на неговата гаранция от 1,5 милиарда йени (13,8 милиона долара) изискват той да остане в Япония преди делото си, определено за 2020 г. 

Заради мярката за домашен арест, трите паспорта на Гон са конфискувани, държани от екипа му по правна защита, за да може да не напуска страната. Още тогава той беше поставен под строг надзор и беше подложен на ограничения за използването на телефони и компютри, припомня CNN.

Но ако той не може да напусне апартамента си в Токио, за да си купи нещо от улицата, без някой да знае за това, как така просто е успял да избяга от страната? - това е въпросът, който от вчера си задават всички.

При липсата на твърди факти, има доста спекулации. 

Сред по-странните теории, които са повдигнати в ливанските медии, беше, че той е бил буквално контрабандиран в кутия, предназначена за музикални инструменти, след частно представление в дома му от григориански музикален ансамбъл.

Или обстоятелствата за неговото бягство са били по-прозаични и той е напуснал Япония с помощта на фалшив паспорт, както съобщи френското списание Les Echos? (Един от трите паспорта, държани от Гон, е френски.)

Каквато и да е истината - самият Гон не дава яснота. В изявление  той атакува „подправената японска правосъдна система“. Но подобно бягство би изисквало сложно планиране, а не незначителни ресурси, коментира CNN. 

Юничиро Хиронака, адвокатът, който представлява Гон, заяви, че сигурно е имал помощта на "голяма организация", за да избяга.

Това, което изглежда сигурно, е, че по един или друг начин той е успял да надхитри наблюдението в Токио. 
Гон със сигурност е намерил как да се прикрие: Когато излезе от затвора, след като бе освободен под гаранция, той напусна съда, облечен като работник по поддръжката, в очевидни усилия да избегне събраните медии. (Неуспешно.)

Тогава идва въпросът -  как е напуснал Япония? Wall Street Journal съобщи, че Гон е стигнал до Ливан през Турция, версия на събитията, потвърдена и от френското списание Les Echos. Това беше подкрепено от данни от полетния тракер Flightradar24, който показва частен самолет, летящ от Осака, Япония, до Истанбул, Турция, а след това още един продължаващ към Ливан по времето, когато Гон е пристигнал в страната.

Какъвто и да е начинът на заминаването му от Япония, пристигането му в Ливан - където той израства след преместването на семейството му от Бразилия - изглежда много по-конвенционален.

Гон пристигна в Бейрут в понеделник, очевидно кацайки от Турция.

"Карлос Гон влезе в Ливан в зори вчера законно", се казва в изявление на националната информационна агенция на страната. "Обстоятелствата около заминаването му от Япония и влизането му в Бейрут са неизвестни и всички слухове за него са частни въпроси [отнасящи се до Гон]", се казва в изявлението.

Междувременно в Япония се възцари удивление. Хиронака заяви пред репортери във вторник, че полетът на клиента му от Япония е "пълна изненада".

"Озадачени сме и шокирани", каза той, обяснявайки, че Гон няма паспорти и "не би могъл да ги използва."

Масахиса Сато, депутат от управляващата Либералдемократическа партия (ЛДП) на Шиндзо Абе, заяви, че Гон е нарушил гаранцията си. "Ако това е вярно, това не е "напускане на страната, това е незаконно заминаване и бягство, а това само по себе си е престъпление", каза той, цитиран от АФП.

"Имаше ли помощ, предоставена от неназована страна? Сериозен проблем е и това, че системата на Япония позволи толкова лесно незаконно заминаване", каза Сато, бивш държавен министър по външните работи.

Новината бе посрещната яростно и във Франция, където Гон беше създал сложен и понякога неспокоен съюз между Nissan, Mitsubishi и френския автомобилен производител Renault. Френското правителство беше "много изненадано", че Гон е напуснал Япония, заяви за радио Франс министърът на икономиката Аньес Пание-Рюнашер. Гон „не е над закона“, каза тя и добави, че „ако чужд гражданин избяга от френското правосъдие, ние наистина ще се ядосаме“.

На сигурно място в Бейрут, Гон пусна изявление, казвайки, че „не е избягал от правосъдието - избягал съм от несправедливостта и политическото преследване“. Малко вероятно е той да бъде принуден да се върне: Ливан няма договор за екстрадиция с Япония. 

Във всеки случай Ливан има много свои проблеми - страната е в разгара на политически и икономически крах, а влизането в сложен процес на екстрадиция е малко вероятно да е приоритет за страната.

В своето изявление Гон заяви, че очаква с нетърпение да общува „свободно“ с журналистите от следващата седмица.

Може би тогава той би могъл да обясни повече за бягството на десетилетието.
Коментари: 0