Одобриха България за национален домейн на кирилица

Преди шест години страната ни подаде молба за интернет-домейна \".бг\"

Одобриха България за национален домейн на кирилица

Снимка: Economic.bg

3938 ~ 2 мин. четене

Заявката на страната ни за национален домейн на кирилица с окончание ".бг" вече е е одобрена. Процедурата по оценка на заявката е завършена и следващият етап ще е делегирането на домейна.

Преди шест години страната ни подаде молба за национален интернет-домейн на кирилица. Първо обаче получихме отказ с мотивите, че името ".бг" има доста голяма визуална прилика с националния домейн на Бразилия ".br", пише в. „Стандарт“.

По-късно България обжалва това решение, което забави получаването на национален домейн.

През 2015 г. национален домейн на кирилица получи Македония - ".мкд". Национален интернет-домейн на кирилица имат също така и Русия, Беларус, Сърбия, Украйна, Казахстан и Монголия.

Хронология на регистрацията на „бг“

България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица. ICANN обяви бърза процедура за регистрация на национални домейни на кирилица и други азбуки, различни от латинската, на 16 ноември 2009 г. МТИТС организира две публични допитвания през ноември 2009 година: за Регистър на домейна на България на кирилица и за избор на символи, които да бъдат използвани за националния домейн. 

Заявката за регистрация бе изпратена на 19 февруари 2010 от МТИТС в ICANN. Към документацията бе приложено и становище на Съвета по стандартизация на географските имена към Агенцията по геодезия, картография и кадастър. То посочва, че „бг” се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава „българското”. На 18 май 2010 г. получихме отказ за регистрация на стринга с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. Към този момент процедурата не предвиждаше възможност за подаване на възражение и преразглеждане.

В периода юли-август 2010 г. МТИТС проведе ново обществено допитване, с цел да се проучи нагласата на българските интернет потребители за ново име на домейна на България на кирилица. Над 65 процента от участниците обаче посочиха, че не желаят домейн на кирилица, различен от "бг". Тогава екипът на МТИТС пое ангажимент да защити избора на  българското интернет общество до изчерпване на всички възможности. 

Одобрението, което бе получено през октомври 2014 година, е в рамките на обявената от ICANN през декември 2013 година възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица „бг“.

Подкрепи Economic.bg