Omdia: iPhone 11 е най-продаваният смартфон в света в началото на 2020 г.

5G обаче донесе успех на Samsung

Omdia: iPhone 11 е най-продаваният смартфон в света в началото на 2020 г.

iPhone 11

Снимка: Apple

3116 ~ 3 мин. четене

В надпреварата за предлагане на най-популярния смартфон в света изглежда, че единствената конкуренция, която Apple има в наши дни, е самата Apple – след като iPhone 11 превзе първото място по продажби за първото тримесечие на 2020 г. от предшественика си  iPhone XR.

Apple е доставила 19.5 милиона смартфона iPhone 11 през периода от януари до март, сочат данни на Omdia Model Market Market Tracker. Въпреки опустошителното въздействие на коронавируса върху потребителското търсене доставките на iPhone 11 на Apple през първото тримесечие на 2020 г. надхвърлят общия брой за доставки на iPhone XR през първото тримесечие на 2019 г. с близо 6 милиона бройки.

„За повече от пет години – дори на фона на променящите се условия на безжичния пазар и глобалната икономика – едно нещо остава последователно в бизнеса със смартфони: Apple заема или първо, или второ място в глобалната класация за доставки на Omdia“, казва Джуси Хонг , директор на изследванията за смартфони в Omdia. 

„Успехът на Apple е резултат от стратегията да предлага сравнително малко модели. Това позволи на компанията да съсредоточи усилията си върху малък брой продукти, които се харесват на широк набор от потребители и се продават в изключително големи обеми".

Модели на Apple и Samsung доминират Топ 10

Всички четири актуални модела на Apple се класират в Топ 10. iPhone 11, iPhone XR, iPhone 11 Pro Max и iPhone 11 Pro се подреждат съответно на първо, пето, шесто и осмо място.

Това представлява значително подобрение в производителността на компанията след първото тримесечие на миналата година, когато iPhone XS и XS Max не се класираха сред топ 10-те модела. iPhone XR беше единственият нов модел, който се появи в Топ 10 по това време. Тази година обаче и трите най-актуални модела влизат в челната десeтка.

Samsung също има четири модела в Топ 10. Въпреки това Galaxy S20+ 5G на Samsung е единственият смартфон от водещата линия на компанията, който влиза в челната класация. Останалите модели на корейския бранд сред Топ 10 са устройства от среден и нисък клас.

„Водещата серия Samsung Galaxy S, която беше пусната в началото на годината, е изправена пред натиск на доставките“, каза Хонг. „Опитът на Samsung да увеличи броя на моделите от серията Galaxy пречи на доставките за отделните смартфони. Нещо повече, увеличените цени на новите телефони изтласкаха цената на водещите модели на Samsung извън сферата на масовата привлекателност за потребителите."

5G обаче донесе успех на Samsung

Новината за Samsung е много по-добра в сегмента на смартфоните с активиран 5G. Galaxy S20+ 5G на компанията е най-популярният в света модел сред 5G смартфоните, доставяни по целия свят през първото тримесечие.

Mate 30 5G и Mate 30 Pro 5G  на Huawei заемат втората и третата позиция. Повечето 5G модели на Huawei се предлагат у дома в Китай, а доставките рязко се увеличиха с разширяването на 5G пазара в страната.

Samsung пуска и продава 5G смартфони в повечето региони, където се предлагат 5G услуги и мрежи, т.е. в САЩ, Европа и някои части на Азия.

С разразяването на пандемията от COVID-19 обаче се очаква този нов пазар на смартфони да се забави през годината. Спирачката пред разгръщането на 5G е неизбежна в много страни.

Едно изключение е Китай, където пазарът на смартфони се възстановява бързо от март. С агресивни промоции от китайски производители, Omdia очаква класациите на 5G смартфоните скоро да бъдат доминирани именно от китайските компании.

Коментари: 0