ОНН: Щетите за Земята от изкопаемите горива са непоправими

Организацията предложи за обсъждане мащабно петгодишно изследване за климатичните изменения

ОНН: Щетите за Земята от изкопаемите горива са непоправими
336 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Човечеството причинява непоправи щети на планетата, изгаряйки изкопаеми горива“, това се казва в заключението на най-обширното изследване в научните среди, провеждано по темата досега, съобщава Bloomberg.

Резултатите от проучването бяха представени по време на дискусия в Копенхаген, организирана от структури на ОНН. „Съществува риск от разпространяване на щети, свързани с покачване на глобалните температури, включително наводнения, суша, изчезване на биологични видове и окисляване на океаните. Човечеството може да избегне най-лошото, ако значително намали вредните парникови емисии и то бързо“, подчертават още авторите на доклада.

Генералният секретар на организацията Бан Ки-мун предупреди, че „ако ние продължаваме да действаме, както досега, то целите за ограничаване на температурния ръст ще останат недостижими“. Световната общност е постигнала на този етап съгласие покачването на температурите в глобален план да бъде ограничено до 2 градуса Целзий.

Докладът ще бъде използван за изготвяне на политики в областта и тяхното прилагане по цял свят, за да бъдат избегнати най-тежките последствия от климатичните изменения. Той ще е в центъра на преговорите между 195 нации за постигане на ново международно споразумение в Париж, през декември следващата година.

Резултатите са плод на петгодишна безвъзмездна работа на хиляди научни работници, които са изследвали детайлно всички аспекти на глобалното затопляне, за да съберат най-съществените открития в един единствен документ. Делегати от 120 страни се събраха за една седмица в датската столица, за да обсъдят дали документът е достатъчно разбираем и приложим за изграждане на необходимите политики. В този процес участниците са направили над 2000 забележки и предложения.

Подкрепи Economic.bg