ООН описа Covid-19 като опустошителен за турзима

Според Гутериш секторът може да е най-лошо засегнатият от коронавируса

ООН описа Covid-19 като опустошителен за турзима

Снимка: БТА

Туризмът е много повече от посещение на културни забележителности или плуване на тропически плажове. Това е "един от най-важните икономически сектори в света". Това заяви днес генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, представяйки доклад за политиката по въпросите на туризма.

 

Той изтъкна, че индустрията „наема един на всеки десет души на Земята и осигурява препитание на стотици милиони повече“.

Данните на Световната организация за туризъм на ООН (UNWTO) показват, че от 100 до 120 милиона работни места в сектора са пряко изложени на риск. Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) прогнозира загуба от 1.5 до 2.8% от глобалния БВП.

Описвайки туризма като възможност за изживяване на световното културно и природно богатство, сближавайки хората и подчертавайки общото ни човечество, Гутериш каза: „човек може да каже, че самият туризъм е едно от чудесата на света“.

Наред с други неща, докладът констатира, че поради безпрецедентното спиране на глобалните пътувания и търговията, туризмът може да е най-лошо засегнатият от коронавируса.

„Беше толкова болезнено да видим как туризмът е опустошен от пандемията COVID-19 “, разказа Гутериш.

През първите пет месеца на тази година международните пътувания на туристи са намалели с повече от половината и около 320 млрд. долара туристически износ са загубени.

Генералният секретар подчерта важността на възстановяването на туристическия сектор по начин, който е „безопасен, справедлив и съобразен с климата“.

Отбелязвайки, че свързаните с транспорта емисии на парникови газове биха могли „рязко да се възстановят, ако възстановяването не бъде приведено в съответствие с целите на климата“, той подчерта, че устойчивите и отговорни пътувания са наложителни в подкрепа на милионите, които зависят от туризма за прехраната им.

Коментари: 0