Опасно ниски температури в половин България

На места те ще паднат до мразовитите минус 20 градуса

Опасно ниски температури в половин България
284 ~ 1 мин. четене

Обявен е оранжев код за 23 януари в 16 области на Западна и Северна България заради много ниски температури.

Кодът за мразовито време е в сила за областите Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. 

В тези области минималните температури ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса, максималните температури ще бъдат отрицателни. За останалите 12 области в страната е обявен жълт код заради опасно ниските температури.

В Южна България минималните температури ще бъдат между минус 14 и минус 9 градуса, максималните температури ще бъдат също отрицателни. По Черноморието предупреждението е в сила за по-голямата част от областите Варненска, Бургаска и Добричка, с изключение на крайбрежието на морето.

Във вътрешността на областите минималните температури ще бъдат между минус 9 и минус 14 градуса.

Преди обяд по поречието на Дунав ще бъде мъгливо и температурите там ще останат ниски, след обяд видимостта ще се подобрява. Над останалата част от страната ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са от минус 7 – минус 8 градуса в Северна до около 0 градуса в Южна България.

Над планините ще бъде предимно слънчево, студено и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9 градуса, на 2000 метра около минус 15 градуса.
Подкрепи Economic.bg