Студ и лошо отношение гонят бежанците от Финландия

Иракчаните масово се връщат в родината си

Студ и лошо отношение гонят бежанците от Финландия
252 ~ 1 мин. четене

Почти 70% от иракчаните, потърсили убежище във Финландия, са оттеглили молбите си преди приемането им, като много от тях са се върнали в родната им страна.

Подадени са 3700 искания за убежище от граждани на Ирак, като 2600 от тях са „изтекли”. Това означава, че подалите ги или са се отказали от процеса, или са изчезнали.

„Казвали са ни, че семейни проблеми в родната им страна ги принуждават да се върнат. Някои намират атмосферата във Финландия за враждебна, а други не остават заради мрачната есен и студената зима”, каза Джиха Симила, ръководител на отдела по въпросите за убежището във Финландската имиграционна служба, съобщава AFP.

През декември миналата година в интервю пред местен вестник мигрант заяви, че „ще умре умствено” във Финландия. Малко след интервюто се прибрал обратно в родината си.

Много от мигрантите били разочаровани заради дългите процедури по регистрация. Причина за това е, че от 3650 души през 2014 г., броят на приетите от Финландия мигранти достигна 32500 през миналата година.

През октомври страната въведе по-строги критерии за даване на убежище на иракски мигранти, защото прецени, че кризисната обстановка в някои региони на близкоизточната страна вече се е успокоила.

Подкрепи Economic.bg