ОПЕК+ е близо до разпад

Според „Роснефт” участието на Русия в организацията е безсмислено

ОПЕК+ е близо до разпад
5488 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Коронавирусът явно е напът да удари и картела на 24-те държави, износителки на петрол, обединени в ОПЕК+. Това става ясно с всеки изминал ден след неотдавна приключилата среща във Виена, на която страните от организацията не успяха да се договорят за поредно свиване на добивите.

За Руската федерация споразумението ОПЕК+ е безсмислено. Това коментира пред руските медии Михаил Леонтиев, прессекретар на „Роснефт”. „Получава се така, че Русия разчиства пазара, като намалява количеството на евтиния руски и арабски нефт, за да освободи място за скъпия американски петрол“, заяви Леонтиев и посочи, че това е „мазохизъм”. В същото време държавите извън от картела увеличават добивите си, коментира още прессекретарят на „Роснефт” и посочи, че пред Русия сега стои предизвикателството да се концентрира върху „монетизацията на своята богата ресурсна база“.

Припомняме, че споразумението в рамките на ОПЕК+ за съкращаването на добивите на петрол действа от началото на 2017 г. На поредната среща на страните, която се проведе в петък във Виена, те не успяха да се договорят за ново свиване на добивите. Тогава Русия предложи да се запазят досегашните условия, а Саудитска Арабия настоя за допълнително съкращаване на добивите. С това на практика ОПЕК+ бламира решението на 14-те страни от „чистия” картел ОПЕК, взето ден преди това – в четвъртък, 5 март, за свиване на добивите през второто тримесечие с допълнителни 1.5 млн. барела дневно. И тъй като срокът на последното споразумение, постигнато в началото на декември 2019 г., за намаляване на добивите с 1.7 млн. барела дневно спрямо нивото от октомври 2018 г., действа до 31март, то от 1 април добивите се освобождават, което може да доведе до нов срив на фючърсите на „черното злато” в света.

Така засега по всичко личи, че прогнозата на иранския министър на петрола Бижан Зангенех, направена на 1 юли, че разнобоят между Саудитска Арабия и Русия ще сложи край на споразумението ОПЕК+, скоро ще се сбъдне.

Подкрепи Economic.bg