Осем милиардери, които контролират големи медии

Осем милиардери, които контролират големи медии

Снимка: Amazon

Противно на общоприетото схващане, милиардерите не контролират всички бизнеси в света.

Със сигурност обаче повечето медии се контролират от милиардери. От Рупърт Мърдок до Си Нюхаус и Джеф Безос - много милиардери са собственици на вестници и списания, кабелни компании и телевизионни станции, които ежедневно диктуват новините, пише CelebrityNetWorth.

Милиардер да бъде собственик на медия не е непременно нещо лошо, поне докато медиите остават безпристрастни.

Ето 8 милиардера, които притежават големи медии, които САЩ и светът всеки ден четат и гледат.

Шелдън Аделсън

The Las Vegas Review Journal


Състояние: $35 млрд.

През декември 2015 г. местните хора обсъждаха усилено продажбата RJ, както го наричат хората от Лас Вегас, защото все още не се знаеше кой е новият собственик. Дори самите репортери на изданието отрекоха това да милиардерът Шелдън Аделсън (и много от тях бързо бяха уволнени след това). Покупката остана спорна, тъй като изданието традиционно беше критично към Аделсън – който е един от големите собственици на хотели и казина в Града на греха, както и на прочутия хотел Marina Bay Sands в Сингапур и The Venetian Resort в Макао. От сделката насам непрекъснато се появяват твърдения, че издателят оказва влияние върху отразяването на новини, свързани с неговия бизнес.

Джеф Безос

The Washington Post


Състояние: $105 млрд.

Най-богатият човек в света купи The Washington Post през 2013 г. за $250 милиона. По това време той бе обвиняван от републиканците и кампанията "Тръмп", че с покупката се опитва да наложи либерални тенденции. Wapo, както за кратко наричат вестника, винаги е клонял вляво, но позицията на изданието например относно облагането на онлайн търговците на дребно не се е променила, откакто Безос стана собственик. Както е известно, той е създател на най-големия онлайн търговец в света – Amazon.

Майкъл Блумбърг

Bloomberg LP и Bloomberg Media


Състяние: $56 млрд.

Майкъл Блумбърг започва кариерата си като партньор в Solomon Brothers. Той е уволнен през 1981 г., но за щастие се възползва от специален пакет социални придобивки на стойност 10 млн. долара. Използва парите, за да основе собствена финансова софтуерна компания - "Иновативни пазарни системи" (Innovative Market Systems). Компанията използва терминала "Блумбърг", компютърна система, създадена от него. През 1986 г. преименува компанията на Bloomberg LP. През годините тя се разширява в бизнес новините и през 2009 г. закупи и списание Business Week за $5 милиона.

Фамилията Кокс

Atlanta Journal-Constitution

Джим Кенеди – състояние $8.2 млрд.


Фамилията Кокс контролира Cox Enterprises, която притежава вестник "Атланта джърнъл", както и редица други ежедневници, заедно с кабелната компания Cox Cable и много други медийни издания. Компанията е основана от Джеймс Кокс. Първият му набег в медиите е през 1898 г., когато купува Dayton Times. Днес неговият внук Джим Кенеди управлява семейната империя, която включва седем ежедневника, 14 телевизионни станции и 59 радиостанции.

Джон Хенри

The Boston Globe


Състяние: $1.5 млрд.

Джон Хенри е милиардерът собственик на "Бостън Ред Сокс" (Boston Red Sox) и на британския футболен клуб Liverpool. Той купува "Бостън Глоуб" за 70 млн. долара през есента на 2013 г. Преди това 20 г. собственик на вестника е The New York Times.

Рупърт Мърдок

News Corp


Състяние: $13 млрд.

Мърдок започва да се занимава с медии през 50-те години на миналия век, когато основава News Limited, компанията, която създава News Corp и 21st Century Fox. News Corp е компанията майка на кабелния телевизионен канал Fox News, което прави Мърдок един от най-мощните медийни магнати в света. News Corp също притежава The Wall Street Journal и 120 други вестника в пет страни.

Доналд и Си Нюхаус

Advance Publications


Самюел (вляво) и Доналд

Състояние съответно: $11.1 млрд. и $13 млрд.

Доналд и Самюъл "Си" Нюхаус са братя, които наследяват Advance Publications, частен медиен конгломерат, който притежава и контролира редица вестници, списания, кабелна телевизия и развлекателни продукти. Групата притежава вестници в 25 града и е най-голямата в САЩ частна компания за вестници. Conde Nast е подразделение на Advance и издава Wired, Vogue, Vanity Fair и The New Yorker.

Самюъл Нюхаус почина наскоро, през октомври 2017 г., на 89-годишна възраст. Негови наследници са съпругата му Виктория и децата Самюел-младши и Памела, петима внуци и трима правнуци.

Морт Зукерман

U.S. News & World Report, New York Daily News


Състояние: $2.5 млрд.

Мортимър Зукерман забогатява от недвижими имоти. През 1984 г. купува US News & World Report и става председател и главен редактор. Изданието е известно най-вече с класацията си "Най-добри колежи". Зукерман купува New York Daily News през 1993 г., когато е в несъстоятелност. През 2015 г. за повече от 6 месеца милиардерът се опитва да продаде таблоида, но безуспешно.

Коментари: 0