Русия нареди на пилотите си да летят по-високо над Сирия

Сирийски бунтовници в събота свалиха руски изтребител Су-25 в провинция Идлиб и убиха пилота му на земята

Русия нареди на пилотите си да летят по-високо над Сирия
1992 ~ 1 мин. четене

Русия е наредила на пилотите на изтребители в Сирия да летят по-високо, за да не могат да бъдат сваляни с ракети от установки, носени на рамо, пише руският в. „Известия”.

Тази промяна идва, след като сирийските бунтовници в събота свалиха руски изтребител Су-25 в провинция Идлиб и убиха пилота му на земята, след като той бе успял да катапултира.

Цитирайки руското министерство на отбраната, вестникът пише, че е било взето решение такива самолети занапред да летят на височина над 5000 м, за да бъдат в безопасност. Такова правило е било в сила и по-рано, но поради някаква причина самолетите Су-25 през последните дни започнали да летят по-ниско.

Руските медии обявиха пилота на сваления самолет - майор Роман Филипов – за герой и съобщиха, че той ще получи посмъртно висока държавна награда. Те описват как бунтовниците открили огън по него след катапултирането, а веднага, след като се приземил с парашута, той влязъл в схватка с тях с пистолета си, преди да бъде убит.

Съобщава се още, че сирийски, а вероятно и руски части със специално предназначение в момента действат в района на инцидента, опитвайки се да приберат тялото на пилота, а по фрагменти от ракетата, улучила самолета, се опитват да разберат кой я е доставил на бунтовниците.

Подкрепи Economic.bg