Osram продава завода си в Пловдив

Един oт вoдeщитe пpoизвoдитeли нa ocвeтитeлнa тexниĸa в cвeтa напуска България - три години, след като започна производство

Osram продава завода си в Пловдив

Снимка: Osram

49184 ~ 1 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Само три години след откриването на първото си предприятие в България Osram напуска страната, съобщиха официално от дружеството, без да дават подробности по сделката. Германската компания продава своя завод за баласти и драйвери в Пловдив. Купувач е американската Sanmina Corp, един от най-големите производители на електронни продукти, базиран в Сан Хосе.

Sanmina поема управлението на завода заедно с около 800 служители, инвентар и оборудване. От Osram коментираха за Economic.bg, че трудовите договори на служителите ще бъдат поети от новия работодател и ще останат непроменени.

Първоначално заводът ще бъде достатъчно натоварен с поръчките на Osram. С течение на времето Sanmina ще извършва производство там и за други клиенти. Новият собственик възнамерява да разшири производствения си капацитет чрез покупката.

От дружеството разясниха още, че продажбата няма общо с коронакризата, а Osram е преразгледала своя модел на работа заради промени на пазара на осветление. От фирмата допълват, че продажбата не е свързана с България като местоположение и "Osram цени бизнес средата в България и местната работна сила".

Компаниите са постигнали договорка да не разкриват точните финансови параметри на сделката.

Osram oтĸpи пъpвия cи зaвoд в Бългapия в края на 2017 г., като инвестицията в него беше 50 млн. лв. Той се намира в индycтpиaлнaтa зoнa на Πлoвдив.

Подкрепи Economic.bg