44% от европейските шофьори искат гумите им да са по-безопасни

Сигурността е на първо място в развитието на индустрията

44% от европейските шофьори искат гумите им да са по-безопасни
Автор: Божидара Иванова
44% от европейските шофьори искат гумите им да са по-безопасни. Това показва ново проучване на Nokian Tyres, проведено онлайн в периода между декември 2018 и януари 2019 г., в което са взели участие 4100 души. 

Гумите са основен фактор за безопасност на пътя. Все повече смарт технологии се интегрират в автомобилите, а изкуственият интелект може да реагира по-бързо от хората. 34% от шофьорите в Европа биха искали гумите им да използват сензорна технология, за да се адаптират към различни условия, показват още данните от проучването. 

Според 33% от участниците в допитването в бъдеще трябва да се елиминира нуждата от сезонна смяна на гуми, а 25% от шофьорите в Европа са на мнение, че гумите трябва да се износват по-бавно, отколкото в момента. 23% искат гумите им да се търкалят леко, да пестят гориво и да удължават пробега на автомобила, а 22% смятат, че гумите трябва да са непробиваеми и да се поправят сами. 
"Умната" гума може да контролира както собственото си състояние, така и заобикалящата я среда, по-бързо и по повече начини отколкото шофьорът. "Сензорите в гумата могат да измерят дълбочината и износването на протектора и да предупредят шофьора когато има нужда от нови гуми, или да предложат предните да бъдат сменени със задните, за да се уеднакви износването", коментира Теему Соини, отговарящ за новите технологии в Nokian Tyres. 

В бъдеще сензорите ще измерват различни променливи величини и ще изпращат информация към шофьора, директно към системите на автомобила или към мобилното устройство на водача. 

"Истинската гума обаче е тази, която може да реагира на получената информация, без да е необходима намеса от страна на шофьора", твърдят експертите от Nokian Tyres. Тези гуми ще могат автоматично да се адаптират към метеорологичните условия, категорични са те. Според тях гумите, способни да реагират автоматично, все още са нещо в бъдещето.
Коментари: 0