Откъде държавата ще събере 35.5 млрд. лв.

Разходите през 2017 г. ще достигнат 36.8 млрд. лв.

Откъде държавата ще събере 35.5 млрд. лв.
4037 ~ 1 мин. четене
Министерството на финансите публикува Бюджет 2017 и както всяка година той пак е рекорден. Ако направим сравнение със Закона за бюджета за 2016 г. се вижда, че разходите ще са с 2 млн. лв. повече, а приходите – с 2.4 млрд. лв. През следващата година правителството планира да похарчи рекордните рекордните 36.8 млрд. лв. Също така се планират невиждано високи приходи – 34.4 млрд. лв.

И докато разходите в българската реалност зависят изцяло от политическата воля – договорки между различните партии по отделни пера, то приходите са изцяло в полето на Министерството на финансите и съответно на подопечните му приходи агенции – Агенция „Митници“ и НАП. Изцяло върху тях пада тежестта да съберат заложените приходи и дори да ги преизпълнят.

От бюджета за 2017 г. се разбира, че най-много ще се разчита на косвените данъци. За първи път е планирано от ДДС, акцизи, мита и застрахователни премии да бъдат събрани над 14 млрд. лв. Това е с около 800 млн. лв. повече от предишния бюджет. От ДДС се чакат 8.8 млрд. лв., а от акцизи – 5 млрд. лв.

От преки данъци правителството също очаква да събере доста повече през тази година – поне 5 млрд. лв. От данък печалба фирмите трябва да внесат 2 млрд. лв., а от данъкът върху доходите на физическите лица – 3 млрд. лв.

От 1 януари 2017 г. осигуровките на  хората ще бъдат увеличени с 1 пр. п., което би трябвало да донесе на бюджета 600 млн. лв. повече до 5 млрд. лв.


Подкрепи Economic.bg