2/3 от корабостроителниците в света са затворили през последните 8 години

Цените на вече използваните плавателни съдове сега са на рекордно ниско ниво

2/3 от корабостроителниците в света са затворили през последните 8 години

Световното корабостроене е в дълбока криза: от 2009 г. насам са затворени почти 2/3 от всички корабостроителници в световен мащаб, според Съюза корабостроенето и морската техника (VSM).

В момента в света работят около 350 корабостроителници. В същото време около 30% от тях работят по последния си проект, след което и те ще се затворят, отбелязват в данните си VSM.

Причината за кризата беше свръхпроизводството на съдове през последните десетилетия, което доведе до рязък спад в броя на поръчките. Цените на вече използваните плавателни съдове сега са на рекордно ниско ниво.

Световната икономика се нуждае само от големи контейнеровози, обезпечаващи евтините превози на товари и круизни кораби, пише Deutsche Welle.

Въпреки това европейското корабостроене, въпреки световната криза, продължава да бъде в доста добро състояние. Това се дължи основно на специализацията на региона в круизните кораби. Само през 2017 г. 26 кораба от този тип ще бъдат пуснати във водата.

Повече от 40% от световните поръчки за строителството на кораби отиват за европейските корабоплаване, около една трета от този брой са за германски компании, според VSM. 

Коментари: 0